Yeni tip koronavirüsle mücadelede artan vaka ve vefat sayılarına karşın alınan kısmi ve tam kapanma tedbirleriyle salgın kontrol altına alınmasının ardından 1 Temmuz itibariyle başlayan tam normalleşme sürecinde 24 gün geride kaldı.

Bu dönemde aşılama oranını olabildiğince yukarı çıkartarak kurallara uyup salgını yenmemiz gerekirken maske ve mesafenin salgın bitmişçesine rafa kaldırılması ve büyük önemine rağmen vatandaşların aşıya yaklaşmamasının faturası ağır oldu.

VAKALAR MAYIS SEVİYESİNE ÇIKTI

Tam normalleşme kararının üzerinden henüz 1 ay bile geçmeden vaka ve vefat sayıları yeniden alarm veren seviyelere ulaştı. 4 binlere kadar gerileyen vaka sayısı 12 bin sınırına dayanırken vefat sayıları ise iki katına çıktı.

KOCA: SIKI TEDBİRLERE DÖNMELİYİZ

Tedirgin eden gelişmenin ardından rehavete kapılan ve aşılarını yaptırmayan vatandaşlara seslenen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Esneklikten sıkı tedbire dönmeli ve ilk doz aşımızı hemen yaptırmalıyız.” açıklaması yaptı.

DÜZCE’DE BİR HAFTADA İKİ KATINA ÇIKTI

Düzce’de de bir süredir durağan seyreden vaka sayılarında son bir haftada ikiye katlandı. Bir süredir 20’li sayılarda seyreden ve 19’a kadar gerileyen günlük tespit edilen vaka sayısı 23 Temmuz günü 33’e yükseldi. Mart 2020’den bu yana Düzce’de etkili olan salgına yakalananların sayısı 40 bin 685’e ulaştı. Ölümcül salgının hayattan kopardığı vatandaşların sayısı ise 190’a çıktı. Halen il genelinde 403 aktif vakanın tedavisine devam ediliyor. Hastalığı ağır geçiren 5 kişi yoğun bakım servisinde tutulurken tedaviye cevap vermediği için entübasyon işlemi uygulanan 5 kişi de gözetim altında tutuluyor.

ONBİNLERCE KİŞİ AŞI SIRASI GELSE DE OLMADI

Düzce’de salgınla mücadelede son durum böyleyken 16 yaş ve üzeri her vatandaş için aşı tedariki sağlansa da salgınla mücadelenin belkemiği olan aşılama düşük seviyelerde seyretmeye devam ediyor. Yüzde 62’de kalan 1. doz aşılamasına karşı kentte sırası geldiği halde aşısını olmayanların sayısı 115 bini üzerinde. Uzmanlar kazanımların kaybedilmemesi için tedbirlere tam uyum ve vakit kaybetmeden aşı uyarısı yapıyor.

BAYRAM SONRASINA DİKKAT!

Bayram tatilinde aşılama oranının düşük kalmasına karşın artan hareketlilikte vatandaşların büyük bir kısmının maske ve sosyal mesafe kurallarını hiçe sayan görüntüsü sonrası vaka sayılarının hızlı tırmanacağını belirten uzmanlar sonbahar bile gelmeden ağustos ayında 4. dalganın görülebileceğini öngörüyor.

HABER: Mehmet GÜNESEN