Öncü TV’de Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Canan Üstüner’in hazırlayıp sunduğu, Düzce’nin en çok takip edilen sabah kuşağı programı olan ‘Güne Merhaba’nın bugünkü konuğu pandemi döneminde yaptığı başarılı çalışmaları ile dikkatleri üzerine çeken İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz oldu. Programda Üstüner’in sorduğu soruları yanıtlayan Yılmaz, koronavirüs salgınındaki son durum, sağlık yatırımları ve Düzce’deki hava kirliliği kaynaklı hastalıklar ile ilgili konuları masaya yatırdı.

“Salgında düşüş eğilimi sürüyor”

Koronavirüs salgınının Türkiye ile birlikte Düzce’de de düşüşe geçtiğini belirten Yılmaz,  “Omicron varyantı ile ilgili farklı noktalar var, özellikle salgında vakaların düşmesi ile alakalı. Birincisi aşılama oranlarımız, iyi bir seviyede. İkincisi Omicron da belirli bir doygunluğa ulaşmış oldu. Hatta şu anda bulaştıracak bir vatandaşımızı bulamadığı için kimisi aşılanarak, kimisi de Omicron’u geçirerek doğal bağışıklılık sağlanmış oldu. Bu süreç bu şekilde buralara geldiği için de günlük vaka sayılarımız şu anda 50’lik rakamlara kadar indi. Bunu yüz binde hesapladığımızda 120, 230, 150 gibi rakamlara tekabül ediyor. Tabii Sayın Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca, geçen haftanın verilerini açıkladığı için günlük 150 civarında vakalarımız vardı. Tabii sadece ilimizde değil, tüm Türkiye genelinde vakalarda aşağıya doğru bir iniş var. Omicron varyantından sonra, belki bu virüs alt varyantlarda gerçekleştirecektir. Aslında virüslerin doğası bu şekilde, yani virüsler varyantlar oluştura oluştura yok oluyor. Yani insan vücudunda yaşamaya alışıyorlar bir anlamda. Bu süreçte etkinliği azalıyor ve bizim artık hayatımızdan çıkmış oluyor.” dedi.

“Yerli aşımızın etkinliği çok yüksek”

Yılmaz şöyle devam etti: “Yasaklar da kalktı artık. Yani tamamen normalleşme döneminde artık geçtik diyebiliriz. Havalandırması olan açık alanlar ile birlikte maske zorunluluğu kalkmış oldu. Bizim süreçte tedbirlerimizi elden bırakmamamız gerekiyor, dikkat etmemiz gerekiyor. Artık yerli aşımız var. Geleneksel yöntemlerle yapılmış ve şu ana kadar gelişmiş olan varyantların hemen hemen hepsi içinde bulunan bir aşı ve o yüzden de etkinliği çok yüksek. ‘Artık bu süreçten sonra aşımıza güvenmek istiyoruz’ diye, sayın sağlık bakanımızın da bir açıklaması var.”   

“Dünyada aşı üreten 9 ülkeden birisiyiz”

Geleneksel yöntemden farklı olarak geliştirilen Biontech aşısının koruyuculuğunun daha fazla olduğu yönündeki uzman görüşlerinin hatırlatılması üzerine İl Müdürü Yılmaz, Türkovac aşısının içinde Covid-19 salgınındaki bütün varyantların bulunduğunu ve bu nedenle de salgından korunma oranın yüksek olduğundan bahsetti. Yılmaz:  “İki aşının üretim şekli farklı. Biontech aşısı yarı canlı, Sinovac ve Türkovac ölü virüslerden oluşturulmuş aşılar. Tabii burada bu kıyaslama şöyle; Biontech’in koruyuculuk özelliği Sinovac’a göre daha uzundu, o dönemde. Şu anda burada önemli olan, dünyada olan varyantların aşının içerisinde ne kadar bulunduğuyla alakalı olarak bakmak lazım. Şu anda Türkovac aşısında şu ana kadar oluşan tüm varyantlar yer alıyor. Biz aşı üretebilen 9 ülkeden birisiyiz, olaya böyle bakmak lazım. Tabii burada tarihçemize baktığımız zaman, Osmanlı döneminde de bizim aşı ürettiğimizi de görebiliriz. Çok eski zamanlardan beri ülke olarak, aşıya önem veren bir ülkeyiz. O yüzden de aşı üretiminde söz sahibi olmuş olduk. Bu çok kolay bir şey değin aslında. Buradaki aşımızın özelliği de şuana kadar oluşan bütün varyantları ve bundan sonra oluşacak varyantları da içine koyuyor olmamız.” diye konuştu.  

“Sayın cumhurbaşkanımız sağlık çalışanlarının sorunları ile yakından ilgileniyor”

Geçtiğimiz hafta sağlık çalışanlarının sosyal haklarının iyileştirilmesi talebiyle bazı sendikalar tarafından alınan kararla uygulanan grevin Düzce sağlığına etkisini de değerlendiren Yılmaz, şunları söyledi:

 “Hekim arkadaşlarımızın ve sağlık çalışanları arkadaşlarımızın sürecin başından bugüne kadar bir yorgunlukları oldu. Bir takım çalışan sistem içerisinde zaman zaman eksikliklerimiz olabiliyor. Tabii sosyal haklarla ilgili bazı talepler gündeme geldi. Bununla ilgili sayın cumhurbaşkanımız belki bu taleplerin yüzde 90’ını karşılayacak açıklamalar yaptı. 2-3 güne kadar vatandaşlarımız da çok uygun karşıladılar bu durumu. Süreci ortak yönetmiş olduk. Sağlıkta şiddet ile ilgili sayın cumhurbaşkanımızın açıkladığı gündem vardı. O konu ile ilgili cezaların yüzde 50 artırımı ve katalog suçlara girmesi ile ilgili bir konuşması oldu. Bu gündem maddesinin yakın zamanda meclise gelmesini bekliyoruz. Sağlık çalışanlarının özlük hakları ile ilgili sayın cumhurbaşkanımızın açıklamaları oldu. Özlük hakları ile ilgili güncellemeler de gündeme geliyor. Özellikle emeklilikteki haklar ile ilgili düzenlemeler olacak. İnşallah hayırlı olur diye düşünüyoruz.” 

“Sağlık yatırımlarımız artarak devam ediyor”

Düzce’nin sağlık yatırımlarına da değinen Yılmaz, yatırımların devam edeceğini kaydederek şu değerlendirmelerde bulundu:

“Düzce’de sağlık anlamında 2018 yılından bugüne kadar çok farklı yatırımlarda bulunduk. AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanımız Ayşe Keşir hanımefendi de muhtelif zamanlarda yeni cihazlarla ilgili ve hekim kadroları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Burada tabii bu yatırımlar el birliği ile yürüttüğümüz süreçlerdir. İhtiyaçlarla ilgili tespitleri yapıp, onları ilimize kazandırmak ile ilgili çalışmaları yürütmeye devam ediyoruz. Bu süreçte biliyorsunuz daha önce solunum cihazlarımız gelmişti, yüklü miktarda. Yoğun bakım ünitelerini yüzde 60’lardan yüzde 85’lere kadar çıkarttık. Yine yoğun bakım sayımızı arttırmak için çalışmalar yürütmeye devam ediyoruz. Çünkü gelinen noktalarda, insanlar, kurumlar ve toplumlar her zaman gelişmeye açık olmalılar. Kendisini geliştirmeyen toplumlar yok olmaya mahkûmdur. Biz de kurum olarak kendimizi sürekli geliştirmemiz lazım. Biliyorsunuz daha önce de polikliniklerle ilgili sıkıntılarımızı dile getirmiştik. Geçen de yeni 10 tane poliklinik servisimizi hizmete açmak için bunların ihalesini yaptık. Müdür ve müdür yardımcılarımızın odalarının bulunduğu katı boşaltıyoruz. Onlara açık ofis yapıyoruz, farklı bir alanda. O katta da poliklinik alanı oluşturacağız. Yaz ayında da inşallah orayı farklı bir poliklinik alanına düştüreceğiz. Onun dışında tomografi cihazı geldi Düzce Atatürk Devlet Hastanesi’ne, 128 kesit. 128 kesit ne demek? 128 kesit daha hızlı çekim yapmak, daha detaylı çekim yapmak demek. Cihazın en son teknoloji kullanarak yapılması, erken teşhis açısından çok önemli. Yine Akçakoca Devlet Hastanesi’ne de tomografi cihazı kazandırmış olduk. Bu Akçakoca için bir ilk oldu. Buradaki süreci de yakından takip ediyoruz. Önümüzdeki yıl ile ilgili bakanlığımızın yapacağı yatırımları takip ediyoruz, oradan ne kapabiliriz diye. Yani ihale yatırımlarını yatırım programına koyduracağız. Tabii yine Kadın Kolları Başkanımız Sayın Ayşe Keşir’in açıkladığı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin hastane olması ile ilgili yatırım projesini bakanlığımıza onaylattık. Şimdi ödeneği alıp, ihalesini yapacağız. Bu hastanemizde ameliyathane olacak. Aynı şekilde oranın tıbbi cihazları ile ilgili 3 ay içerisinde alım yapılacak. Yani 3-4 ay içerisinde süreç biter ve ağız ve diş sağlığı hastanemize kavuşmuş oluruz. Tabii biz personel takviyesi ile ilgili çalışmalara başladık.” 

“Fevzi Çakmak Mahallesi’ne yeni bir sağlık tesisi kazandıracağız”

Koronavirüs salgını döneminde ekip sayısını arttırdıklarının bilgisini veren Yılmaz, şu şekilde devam etti:

“2021 yılında Kovid-19 çok ön plandaydı. Kovid-19 ve ona bağlı komplikasyonlar yani Kovid sonrası gelişen hastalıklar olabiliyor. Onların takibi ile alakalı hastalıklar ön planda oldu. Tabii o süreçleri de arkadaşlarımız takip ediyor, hasta yoğunluğu da bu yüzden fazla. Ama tabii burada biz o günden bugüne ekip kapasitemizi de arttırdık. Bununla birlikte yatak sayımızı ve fiziki mekan sayımızı da arttırdık. Biliyorsunuz hani, polikliniklerimiz dar bir alandan oluşuyor. Ben rahatsızlanmadan önceki gün Ankara’daydım. Bakanlıktaki görüşmelerimizde o zaman yatırımlarla ilgili planlama çalışmalarımız vardı. Fevzi Çakmak Mahallesi civarında bir yerde yeni sağlık tesisi kazandıracağız. Orası ile ilgili arsa çalışmamız devam ediyor. Oraya bir tane Aile Sağlığı Merkezi olmasıyla alakalı çalışma yürüttük.”

“Entegre hastanelerimizde laboratuvarlarımızı arttırmak istiyoruz”

Sağlık alanında daha iyi hizmet verebilmek için ilçelerdeki entegre hastanelerinde de laboratuvar sayılarını arttırmak istediklerini dile getiren Yılmaz, “İlçelerimizdeki entegre hastanelerinde laboratuvarları arttırmak istiyoruz. Eğer süreci pozitif yönetebilirsek, entegre hastanelerimizde de laboratuvar hizmetlerini arttırmış olacağız. Tabii Cumayeri ilçemizde bir projemiz var. Oradaki aile sağlığı merkezi çok eski, oradaki 112 Acil Servis binamız da çok eski. Orası ile ilgili yenileme ve iyileştirme çalışmamız var. Oradaki süreci de yakından takip ediyoruz. Daha orada sona gelemedik, yatırım sürecindeyiz orada. Ama elimizdeki işleri her zaman takip ediyoruz. Şöyle söyleyeyim; vatandaşımızın aklında her ne varsa, biz onu daha önceden düşünmüşüzdür.” şeklinde konuştu.

“Düzce’deki kanser vakaları Türkiye ile paralel seyrediyor”

Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Canan Üstüner’in “Düzce’deki hava kirliliğinin kanser hastalığına etkisi var mı?” sorusuna da cevap veren Yılmaz, Düzce görülen kanser vakalarının Türkiye ile aynı orantıda seyrettiğini açıkladı. 43: 30 – Yılmaz, “Bizim Türkiye inhidamından daha farklı bir inhidamımız yok, kanserle alakalı baktığımız zaman. Aşağı yukarı Türkiye ortalamaları neyse, bizde de o orantıda gidiyor. Ama tabii sadece kanser olarak değerlendirmemek gerekir, konuyu. Kronik rahatsızlıklar olarak bakabiliriz. Yani polikliniklerde daha önceden az olup, bugünlerde çok olan bir durum gözlemlemedik. Çünkü bizim halk sağlığı merkezlerimizin erken uyarı sistemlerimiz var. Tabii hava kirliliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bünyesinde. Onlar konuyu takip ediyorlardır. Yani muhtelif çalışmalar yapıyorlar, bu çalışmaları bizler de görüyoruz. Ama sağlık ile ilgili süreçte biliyorsunuz maske takma zorunluluğu oldu birçok alanda. Biz bunun faydalarını çok gördük. Yani kanser vakalarının Türkiye’nin oranları ile ilimizin oranlarında bir farkı yok. Birbirine paralel seyrediyor.” ifadelerini yer verdi.  

Düzce’ye Kanser Tarama Tırı kazandırılıyor

Yılmaz ayrıca Düzce’ye kalıcı olarak Kanser Tarama Tırı kazandırmak için bir süredir yürüttükleri girişimlerin olumlu sonuçlandığını müjdeledi. Kent merkezinin yanı sıra ilçe, mahalle ve köylerde  meme, rahim ağzı ve kolon kanserleriyle ilgili tarama yapacak olan tır hakkında bilgiler veren Yılmaz, “Kanser tarama tırı erken teşhis edilebilen kanserler hakkında halkımızın doğru bilinçlendirilmesinde önemli rol üstlenecek. Kanser gelişim sürecinin henüz klinik bulgular ortaya çıkmadan erken evrede tespit edilmesi, kanserden korunma ve erken tanı konusunda farkındalık oluşturulması hedefleniyor.” dedi.