Yağışın bol olduğu mevsimlerin gelmesiyle mantar toplayan vatandaşlar ormanlara akın ediyor. Toplanan mantarlar pazarlarda ve yol kenarlarındaki tezgahlarda yerini almaya başladı. Ancak hastanelerdeki mantar zehirlenmesi vakaları da bu mevsimde arttı. Kendi topladığı ve ya tezgahlardan aldığı mantarlardan zehirlenerek hastaneye gelen vatandaşların bazılarını karaciğer nakline hatta ölüme kadar uzanan bir süreç bekliyor. Bu tür vakaların görülmemesi için Düzce İli Umumi Hıfzısıhha Meclisi Vali Yardımcısı Mustafa İmamoğlu başkanlığında toplanarak bir dizi tedbir aldı.  Yapılan toplantıda halk arasında zehirli ve zehirsiz mantarları ayırmak maksadıyla geliştirilen yöntemlerin tam ve doğru bilgi vermediğinin altı çizildi.

TEK BİR TANESİ BİR AİLEYİ ZEHİRLER!

Bilinçsizce doğada toplanan mantarların arasında bulunan bir tek zehirli mantarın bir ailenin tümünde zehirlenmeye sebep olabileceğine dikkat çekilirken, doğal  alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi bunun yerine kültür mantarların tercih edilmesi gerektiği vurgulandı.

TEDBİRLER ALINDI

Bu kapsamda Düzce İli Umumi Hıfzısıhha Meclisi, mantar zehirlenmelerinin önüne geçebilmek için kültür mantarlarının dışında doğal mantarların satışının engellenmesi ve belediyeler tarafından zabıta vasıtasıyla yenilemeyecek şekilde imha edilmesine karar verdi. Meclis ayrıca, kültür mantarlarının yaş sebze meyve gibi açıkta satılabileceği gibi ruhsatlı yerlerde ambalajlanıp etiketlenmesine, gıda mevzuatına uygun şekilde satışa sunulmasına ve uygun olmayan kültür mantarları için İl Gıda Tarım ve hayvancılık müdürlüğünce işlem yapılması kararlaştırıldı.

Yine meclisin aldığı karar doğrultusunda İl ve İlçe Toplum sağlığı Merkezleri ile ilçe Gıda tarım ve hayvancılık müdürlüklerinin koordineli şekilde özellikle köy ve beldelerde halka eğitim verilecek. 

HABER,S.KAŞKIR