Düzce Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hanife Tuba Akçam, Düzce’de sadece Düzce Üniversitesi Hastanesi’nde yapılmaya başlanan Prematüre Retinopatisi (ROP) muayenesi hakkında önemli bilgiler verdi.

“Tedavi edilmezse körlüğe yol açabilir”
Prematüre retinopatisinin, ‘vaktinden erken doğan bebeklerdeki retina hastalığı’ olarak tanımlandığını belirten Yrd. Doç. Dr. Akçam, “Retina, gözün iç kısmını kuşatan ve görmeyi sağlayan narin bir dokudur. Retina  tabakasını besleyen damarlar, bebek ancak zamanında (40 haftalık) doğmuş ise tam olarak gelişebilir. Erken doğan bebeklerde ise damar gelişimi doğumdan sonra tamamlanmak zorundadır. Prematüre bebeklerin bir kısmında gelişme sorunsuz tamamlanırken, bazılarında da damar gelişimi bozulur ve maalesef ‘Prematüre Retinopatisi (ROP)’ dediğimiz hastalık ortaya çıkar.” ifadesini kullandı. Hastalığın zamanında saptanıp tedavi edilmediğinde körlüğe yol açabileceğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Akçam, erken doğan bebeklerin muhakkak göz doktoru kontrolünden geçmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Düzce ilinde sadece Düzce Üniversitesi Hastanesi’nde yapılmaktadır”
ROP muayenesinin mutlaka bu konuda özel eğitim almış bir göz doktoru tarafından yapılması gerektiğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Akçam, bu muayenenin Düzce ilinde sadece Düzce Üniversitesi Hastanesi’nde yapıldığını vurguladı.

 “Aileler bebeklerini mutlaka muayene olmaya getirmeli”
Prematüre retinopatisinin evre ve şiddetine göre bazı olgularda gerileyebildiğine, bazıların da ise kötüleşip acil tedavi gerektirdiğine vurgu yapan Yrd.Doç Dr. Akçam, ailelere hastalığın ciddiyetini anlayıp randevu günlerinde bebeklerini mutlaka muayene olmaya getirmeleri konusunda uyardı.

“Erken tedavi ile  yüzde 80 başarılı sonuçlar alınıyor”
Akçam ayrıca erken tedavi ile bebeklerin yüzde 80’inde başarılı sonuçlar alındığını kaydetti. Erken doğan bebeklerin göz muayenesinin 0 (380) 542 13 90 (Dahili: 5111) nolu telefonu aranarak yapılabildiği bildirildi.

Haber;C.ÜSTÜNER