Düzce Üniversitesi Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörlüğü ve Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBİT) iş birliği ile düzenlenen “Odun Sirkesi Üretimi ve Uygulama Alanları” başlıklı panel, çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Panele odun sirkesi üreten firmaların yetkilileri, çiftçiler, akademisyenler ve sanayiciler yoğun ilgi gösterdi.

Son yıllarda odun sirkesinin kullanım oranı artıyor

Panel moderatörü DÜBİT Müdürü ve aynı zamanda Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörü Doç. Dr. Uğur Hasırcı, açılış konuşmasında; odunun ve tarımsal atıkların odun kömürüne dönüştürülmesinde kullanılan proliz işleminin bir yan ürünü olan odun sirkesinin yüksek asiditesi, etanol ve fenol içermesi nedeniyle bakteri öldürücü özelliği bulunduğunu, bu özelliği nedeniyle tarımdan gıdaya, kozmetikten ilaç sektörüne kadar çok geniş bir uygulama alanına sahip olduğunu belirtti. Anılan sektörlerin tamamında son yıllarda odun sirkesinin kullanım oranının giderek arttığını belirten Hasırcı, sadece ülkemizde değil dünya genelinde odun sirkesinin ve odun sirkesi içeren ürünlerin üretimi ve özellikle de ruhsatlandırılmasına ilişkin hem üniversiteler, hem de kamu otoriteleri nezdinde çalışmalar ve yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini vurguladı.

“Çalışmalar Düzce Üniversitesi öncülüğünde devam edecek”

Düzenlenen panelin sanayicilere, çiftçilere ve odun sirkesi üreticilerine yönelik olduğunu belirten Doç. Dr. Uğur Hasırcı, takip eden aşamalarda kamu otoritelerinin de sürece dahil edilerek bu stratejik ürünün üretilmesi ve ruhsatlandırılmasına ilişkin çalışmaların Düzce Üniversitesi öncülüğünde devam edeceğinin altını çizdi.

Panelistlerden, Düzce’de üretim yapan firmanın temsilcisi Ahmed Samoud, odun sirkesinin uygulama alanlarından bahsettikten sonra, odun sirkesinin uluslararası kalite parametrelerini açıkladı. Türkiye’de kalite parametrelerinin henüz bir yasal dayanağı olmadığını belirten Samoud, bu yönde yapılması gereken çalışmalardan söz etti.

“Ar-Ge faaliyetleri yürütüyoruz”

Panelin diğer konuşmacısı yine Düzce’de üretim yapan şirketin yetkilisi ve Devlet Eski Bakanı Teoman Rıza Güneri, odun sirkesi üretimine dair firmanın tecrübelerini paylaştı. Güneri, firma olarak fındık kabuğunu proliz işlemine tabi tuttuğunu ve bunun sonucu olarak günlük belli kapasitede odun sirkesi üretimi bulunduğunu, bu ham ürünün nihai ürüne dönüştürülmesi için Ar-Ge faaliyetleri yürüttüklerini, yoğunlaştıkları sektörün kimyasal tarım ilaçları yerine organik pestisit üretimi olduğunu vurguladı. Güneri, kimyasal ilaçların kullanımının Türkiye’nin tarımsal ihracatına çok büyük bir darbe vurduğuna dikkat çekti.

Odun sirkesinin genel uygulama alanlarını anlattı

Konuya ilişkin çalışmaları bulunan Düzce Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Pınar Sevim Elibol, odun sirkesinin genel uygulama alanlarından bahsettiklerinden sonra, konuya ilişkin Düzce Üniversitesi’nin yürüttüğü faaliyetleri açıkladı. Tarım ve Orman Bakanlığı nezdinde ürünün ruhsatlanması süreçlerine ilişkin önerilerini paylaşan Dr. Öğr. Üyesi Pınar Sevim Elibol, ürünün üretim süreçleriyle ilgili çeşitli aşamalar hakkında da bilgi verdi.

Panele katılan çiftçi Niyazi Cin, başta avokado, çilek ve limon olmak üzere birçok üründe pestisit olarak odun sirkesini denediğini belirtti ve elde ettiği sonuçları katılımcılar ile paylaştı.

Panel moderatörü Doç. Dr. Uğur Hasırcı, kapanış konuşmasında Düzce Üniversitesi’nin konu ile planlarını sıraladı ve buna ilişkin eylem planı taslağını paylaştı.

Odun sirkesine ilişkin ciddi kamu yararı yaratması olası çalışmaların ilk basamağını temsil eden Odun Sirkesi Üretimi ve Kullanım Alanları paneli, soru-cevap kısmı ve geleceğe yönelik planların tartışılması ile son buldu.