Yeni tip koronavirüs (COVİD-19) salgınıyla mücadelede 21 aylık zaman dilimi geride kalırken yurt genelinde yayılan Omicron varyantı nedeniyle vaka sayılarında artış başladı. 16 binin altına gerileyen vakalar yeniden 30 bin bandının üzerine çıktı.

Artış başladı, bakan uyardı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Vaka sayılarını 20 bin düzeyine indirmek ciddi bir başarıydı. Omicron varyantının hızlı yayılması sebebiyle şimdi bir artış trendine girildiği görülüyor. Dikkatli olmayı, hatırlatma dozlarını bir an evvel yaptırmayı gerektiren bir dönemdeyiz.” diyerek vatandaşları uyardı.

Düzce’de tablo tersine döndü

Omicron’la ülkeyi etkisi altına alan artış dalgası bir süredir iyi haberlerin geldiği Düzce’de de tabloyu tersine çevirdi. Vakadaki düşüş yerini artışa bırakırken günlük 100’ün altına gerileyen vaka sayısı yeniden 110’lü seviyelere çıktı.

100’ün altına düşen vakalar yeniden yükselişte

Son olarak 28 Aralık günü 112 kişiye daha COVİD-19 teşhisi konulmasının ardından Düzce’de başından bu yana salgına yakalananların sayısı 71 bin 889’a yükseldi. An itibariyle il genelindeki hastanelerde ve evlerinde karantina süreçlerine devam edilen aktif vakaların sayısıysa bin 517 oldu. Hastalığı ağır geçiren 23 kişinin pandemi yoğun bakımında tedavi süreçlerine devam edilirken 10 kişi ise entübe edildi.

5 günde 9 ölüm

Bri türlü azalışın sağlanamadığı vefat sayısında da acı artış devam etti. Son 5 günde 9 kişi daha salgınla mücadeleye yenik düşerek hayatını kaybetti. İl genelindeki salgın kaynaklı toplam ölümlerin sayısı 311’e ulaştı.

Aşılama hala çok yavaş

Öte yandan virüse karşı en etkili silah olan aşılamadaki yavaş ilerleyiş de devam ediyor. Omicron’a karşı hatırlatma dozu süresi 3 aya indirilirken, henüz iki doz aşılamada mavi kategoriye yeni girebilen Düzce’de her 4 kişiden 1’i 2 kez dahi aşı olmadı. Bir haftada aşılamadaki ilerleme yüzde 0.3 oldu.

‘Yine kaybetmeyelim’ uyarısı

Düzce’de 1 Temmuz’dan sonra rehavete kurban verilen kaznaımların yeniden elde edilmesine yönelik güzel gelişmelerin yaşandığı Düzce’de, uzmanlar hızla yayılan yeni varyanta karşı maske, mesafe ve hijyen kurallarının hala en koruyucu tedbirler olduğuna işaret ederken aşılamanın da hızlanması gerektiğine işaret ediyor. 

HABER: Mehmet GÜNESEN