Ramazan ayının bu yıl da sıcak yaz günlerine denk gelmesi nedeniyle açlık süresi 17 saati buluyor. Ramazan ayında metabolizmamız, rutinin dışına çıkarak uzamış öğün aralıklarına adapte olmaya çalışıyor. Öğünlerde yanlış besinleri tercih etmek süreci daha da zorlaştırıyor ve halsizlik, yorgunluk, kilo artışı, baş ağrısı, hazımsızlık ve bayılmalar gibi problemlere yol açabiliyor. Sağlık İl Müdürü Mahir Arslan, Ramazan ayını daha sağlıklı bir şekilde geçirmenize yardımcı olacak bazı püf noktaları hakkında bilgiler verdi.

SAHURA MUTLAKA KALKIN!

“Sahura mutlaka kalkın” diyerek sözlerine başlayan Arslan, sahura kalkmadan tutulan orucun kan şekerini düşürebileceğine dikkat çekti. Arslan, sahurda beslenme ile ilgili de şunları söyledi:

“Sahurda genelde akşamdan kalan yemekler yeniliyor. Ancak sahurda daha çok kahvaltı tarzı gıdalar tüketilmeli. En önemlisi süt içilmelidir. Süt, gün boyu bizi dinç tutar. Sahurda Süt, yoğurt, Yumurta, peynir  ve tam tahıllı ekmek gibi gıdalar tercih edilmeli, tuzlu gıdalardan uzak durulmalıdır. Bol bol su tüketilmelidir. Özellikle İftar ve sahur arasında 10-15 bardak su içilmelidir.”

HAFİF YEMEKLER TERCİH EDİN

İftarda kan şekeri düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğduğunu belirten Arslan, iftara su ve çorba gibi sıvı besinlerle başlamanın önemli olduğunu vurguladı.

Arslan, “ İftarda hem enerji veren hem de kan şekerini dengeli bir şekilde yükselten beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan yiyecekler yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek, kepekli makarna gibi gıdaları tercih edin. İftarda aşırı şerbetli yağlı tatlılar yerine, sütlü tatlılar ve meyve tatlıları tüketilmelidir. Su tüketimine ek olarak kafein içeren içecekler yerine de süt, ayran sade soda, taze sıkılmış meyve ve sebze suları, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları içebilirsiniz.” dedi.

Yemeklerin pişirme yöntemlerinin de önemli olduğuna dikkat çeken Sağlık İl Müdürü Mahir Arslan, özellikle ızgara, haşlama, fırında buğulama gibi sağlıklı yöntemlerle hazırlanan yemeklerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

İFTARDAN SONRA YÜRÜYÜN!

Arslan, iftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmanın da sindirime yardımcı olacağını sözlerine ekledi.

HABER;S.KAŞKIR