Düzce’de hava kirliliğinin zirve yaparak Türkiye’de 1 numaraya yerleşmesi ve insan sağlığını tehdit eder boyuta ulaşmasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait mobil ölçüm aracı geçtiğimiz haftalarda Düzce’ye geldi.

Uzun yıllardır özellikle kış aylarında şehri esir alan kirliliğin nedenlerini belirlemek amacıyla kentin farklı bölgelerinde ölçümler devam ediyor. 17 Aralık günü numune alım işlemlerinin tamamlanmasının ardından analiz işlemine başlandı.

“Düzce’nin havasını yüzde 31 ila 36 kalitesiz kömür kirletiyor”

Bu kapsamda Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü yapılan ölçüm ve analizlerin sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmaya devam ediyor. Daha önce Düzce’deki hava kirliliğinin yüzde 25-30’unun sanayi tesislerinden kaynaklandığını bildiren Başkan Özlü, kirliliğin yüzde 31-36’sının ise ısınmada kullanılan kalitesiz kömür olduğunu açıkladı.

Özlü yaptığı açıklamada Düzce’de hava kirliliği ölçüm ve analizlerinin ilk sonuçlarına göre; kirliliğin yüzde 31-36’sı ısınma kaynaklı. Lütfen kalorifik değeri düşük, kötü kömür kullanmayın. Kapısına kadar doğal gaz getirdiğimiz 16.300 haneden maddi gücü olan hemşehrilerim lütfen doğal gaz kullanın.” açıklamasında bulundu.

Öte yandan sadece kış aylarında değil 365 gün hava kirliliğinin hakim olduğu Düzce’de bu önemli soruna artık kalıcı çözüm bulunması hayati önem taşıyor.

HABER: Savaş ARI