Pandeminin ilk döneminde risk grubu ileri yaşlardakiler olurken, ikinci yılda risk taşıyan yaş gruplarına gençler de girdi. Düzce’de yaşayan 23 yaşındaki Fehime Yıldız ise aşı olmayı geciktirdiği dönemde koronavirüse yakalandı. 15 gün önce COVİD-19’a yakalanarak hastalığının ilerlemesi neticesinde Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Palyatif Bakım Ünitesi’nde kaldırılan Yıldız, tedavi altına alındı.

Virüsün akciğer tutulumu nedeniyle solunum cihazına bağlanan Yıldız, iyileşerek yeniden normale döneceği günleri sabırsızlıkla bekliyor. Aşı olmakta geç kaldığı için yaşadığı pişmanlığı dile getiren Yıldız, tedavisinin ardından mutlaka aşısını olacağını söyledi.

"BEN GENCİM, AŞIMI YAPTIRMADIĞIM İÇİN PİŞMANIM"

Hastalık döneminde 5-10 gün nefessiz kaldığını hissettiğini belirten Yıldız, “15 gündür hastanede pandemi servisinde tedavi görüyorum. Hastalık bende önce ateşle başladı. Sonra öksürük ilerledi. Sonra nefesim durdu. 5-10 gün nefessiz kaldım. Bu makinelerle nefes almaya çalışıyorum. Şimdi biraz daha iyiyim. Böyle devam eder mi bilmiyorum. İnşallah bir an önce düzelirim. Aşı olmadım, çok geç kaldım onun için. Gençlere öneriyorum, bir an önce aşılarını yaptırsınlar. Yaptırmazlarsa akciğere gidiyor, nefes almakta zorluk çekiliyor. Bu defa iyileşme sürecini etkiliyor. Bu nedenle aşı olsunlar. Ben de çok geç kaldığım için ilaç alıyorum. Şu anda tedavi sürecim iyi gidiyor. Doktorlarım, hemşirelerim ilgileniyor. Gerekli bütün ilaçlarım veriliyor. Gençlerimiz, velilerimiz henüz başlayan okullarda bir an önce aşılarını yaptırsınlar. Ben gencim, aşımı yaptırmadığım için pişmanım. Aşı olsaydım hastalığım bu kadar ilerlemezdi sanırım. Mutlaka aşılarını yaptırsınlar.” dedi.

“HASTANEDE YATANLARIN YÜZDE 85’İNİN AŞILARI TAM DEĞİL”

Salgından korunmanın ilk şartının aşı olduğunu belirterek aşının yanında maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulması gerektiğini belirten Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz ise “Hastanede yatan hastalarımızın yüzde 55 civarı aşısız olan vatandaşlarımız. Özellikle genç hastalarımız var. 22 ile 32 yaş aralığında. Hatta 30’lu yaşlarında entübe olan hastalarımız da var. Hastanede yatan vatandaşların Yüzde 85-90’ı aşısını tamamlamamış hemşerilerimizden oluşuyor. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına aşılarımızı yaptırsak da uymamız gerekiyor. Özellikle kapalı alanlarda ve toplumun yoğun olduğu alanlarda çok daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor. Mümkün olduğu kadar kapalı alanlarda işimizi halledip hemen çıkmamız gerekiyor.” diye konuştu.

AŞILAMA ÇALIŞMALARI HIZLA SÜRÜYOR

Öte yandan, 18 yaş üzeri nüfusta en az bir kez aşılananların oranının yüzde 81’ ulaştığı Düzce’de aşı çalışmaları ise bütün hızıyla devam ediyor. Bu kapsamda vatandaşlar tüm aile hekimlikleri ile tüm hastanelerde aşı olabiliyor. Düzce Valisi Cevdet Atay’ın başlatmış olduğu ‘köy köy mahalle mahalle aşı seferberliği’ ile de gezici aşı timleri aşıyı isteyen vatandaşların ayağına kadar götürüyor.

(İHA / Öncü Haber Merkezi)