Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, hafta içi her sabah Öncü TV ve 100.2 Radyo Öncü Ortak yayınıyla, Düzceli vatandaşların ilgi ile takip ettiği, Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Canan Üstüner’in hazırlayıp sunduğu “Güne Merhaba” programına konuk oldu.

AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı ve AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir’in müjdesini verdiği Ağız ve Diş Hastanesi’nden, koronavirüs salgınına, Düzce’deki vaka durumundan, aşı çalışmalarına kadar birçok konuyu masaya yatırdı.

“DÜZCE AĞIZ VE DİŞ HASTANESİ İÇİN ÇOK BÜYÜK ADIM ATTIK”

Üstüner’in sorusu üzerine, Düzce’ye kazandırılacak olan Ağız ve Diş Hastanesi ile ilgili detaylı bilgi veren Dr. Yılmaz, “Az önce de ifade ettiğiniz gibi yaşanan sıkıntılar sebebiyle geldiğimiz günden beri diş hastanesi yavaş yavaş bir gelişim gösterdi. C grubu diş merkeziydi, sonra b grubuna yükseldi, daha sonra ise dünyada akredite oldu, birçok ödül aldı, birçok ülke arasında ülkemizi temsil etti. En son gelinen noktada da bu hem kovid sürecinde belli bir süre işlemlerin yapılamaması sebebiyle, geriye doğru sarkan işlemler oldu. Bir de tabii kapasitesini genişletmemiz ve kalsifikasyonunu bir en üst seviyeye çıkartmamız gerektiğini fark ettik. Biz de tabii gerekeni yaparak, tabi tüm devlet büyüklerimiz ve Sayın Valimiz olmak üzere, çok büyük destek verdi ve ağız diş hastanesi olması yolunda, çok büyük bir adım attık. Bundan sonraki süreçte de kat çıkarak, dün Belediye Başkanımızla ve yardımcımızla da görüştük, onun gerekli izinlerini alıp, tadilat yapacağız.  Bu konuyla ilgili arkadaşlar mimar ve mühendislerle binaya gidip incelemelerde ve tespitlerde bulundular. Çizimlerine başladılar. Bu işlemleri hızlı bir şekilde halledip daha sonra ödeneğiyle, ihalesiyle alakalı önümüzde ki yaza hastane olarak ruhsatını alıp daha sonra da kadroları genişleyecek. Az önce de ifade ettiğiniz gibi cerrahi branşlarda olsun diğer branşlarda olsun, kadroları gelmiş olacak. Düzce için olabilecek en üst seviyedeki hastaneyi ve ruhsatı alacağız. 3 ile 4 arasında çene cerrahı görev alabilir. Hastanenin içerisinde ameliyathane olacak, yataklı servis olacak. Aslında bunların hepsini önceden tasarlayıp, Bakanlığa sunmuştuk, ama işi yapmaya başladığımız zaman bunu teknik olarak yapmamız lazım. O teknik projelerin hepsi de inşallah bir ay içerisinde biter” diye konuştu.   

“AĞIZ VE DİŞ HASTANESİNE TÜM SİYASİ PARTİLER DESTEK VERDİ”

Ağız ve Diş Hastanesi ile ilgili Düzce’deki diğer tüm siyasi partilerin de destek verdiğini kaydeden Yılmaz, “Sayın Ayşe Keşir, Kadın Kolları Genel Başkanımız olması sebebiyle, bu süreçte kimlerle görüştü, neler yaptı, detaylara vakıf olmam mümkün değil, ama konuyla birebir ilgilenmiş oldu. Az önce ifade ettiğiniz gibi, tüm siyasiler bu süreçte bizlere destek oldular. Hatta sağlıkla ilgili, Düzce’ye yapılacak olan diğer yatırımlarla ilgili diğer partilerin, başkanları da ittifakla destek oluyorlar. Sonuçta Düzce’ye kazandırılacak tüm yatırımlarda her zaman herkes destek oluyor” şeklinde konuştu.  

“DÜZCE’YE RADYO TERAPİ MERKEZİ KAZANDIRMAK İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”

Düzce’ye Radyo Terapi Merkezi kazandırmak için çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Yılmaz, şu şekilde devam etti:

“Radyoterapiyle ilgili üniversitemizin daha önce girişimleri olmuştu. O biraz akamete uğradı.  Radyoterapi 3. sınıf sağlık hizmeti olarak değerlendiriliyor. Tabii bizim onunla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Allah kısmet ederse, hastanenin önündeki araziyi almak için temaslarımız devam ediyor. Daha sonrasında orayı temin ettikten sonra, ek hizmet binasını tamamlayarak önümüz deki süreçte Düzce’nin sağlık hizmetleri herhangi bir ihtiyacı kalmayacak şekilde tamamlamaya çalışıyoruz.”

Şu anda son günlerde poliklinik ihtiyacımız var. Normalde polikliniklerimiz biraz dar, bir de hekim sayımız da artınca ihtiyaçlarımız oluştu. Bu konuda idarecilerimiz olduğu, bir katı komple iptal ediyoruz. Orayı polikliniğe çevireceğiz. Orada 9-10 tane poliklinik çıkaracağız.  Önümüzdeki günlerde ek hizmet binası konusunda çalışmalarımız da sonlanacak. Akçakoca Devlet Hastanesi ile ilgili çalışmamız var devam ediyor, yenisini yapmak için. Biz oraya yaklaşık 70 sayfa civarında planlama ve değişiklik istedik. 25 bin metrekare kapalı alana kavuşacak. Burada da yapılanmayı yaparken, gerek teknik arkadaşlarımız olsun, gerek idareci arkadaşlarımız olsun, bu konuyla ilgili çalışmaları takip edecekler. Orda ki oluşan aksaklıkları da gelişim göstermemiz için, şu anda ilimizde olmayıp da yapmamız gereken konuları da ek hizmet binasının içerisine uygulayarak bunları tamamlamış olacağız

“HERHANGİ BİR KISITLAMA YAPILMIYORSA, AŞI, MASKE VE MESAFEDİR”

Salgına karşı en güçlü silahın aşı olduğunu hatırlatan Dr. Yılmaz, şu görüşlere yer verdi:

“Birisine bir iş yapılacaksa, ona kötü davranarak size iyi bir şey yapmasını beklemek nasıl ki olmazsa, güzel iletişim kurmak, her şey için çok önemli. Sonuçta 5 dakikada bitecek işiniz için, akşama kadar orada kalıyorsunuz. Önemli olan hayatta mutlu olabilmeyi bilmektir. Önemli olan iyi insan olabilmek, hangi meslek sahibi olursanız olun iyi insan olmanız önemli. Yoğun bakımdaki yatan hastalarımız var, iyileşenler oluyor, vakalarda belirgin bir artışımız oldu. Bakanımız açıkladı; 100 binde 400’lere kadar geriledi. Belki bu hafta da getirilecek vakaların sayıları. Burada hep birlikte dikkat etmemiz lazım. Şuanda bir etrafımıza bakalım; 2 yıl önce nasıl yaşıyorduk, şuanda ne yapıyoruz. Bunun sebebinin ne oluğunu bir düşünmemiz lazım. Bunu sebebi biz değiliz aşı. %72 ler civarındayız şuanda. Bu kadar rahat olmamızın ve özgür hareket etmemizin, herhangi bir kısıtlama yapmıyor olmamızdaki beklentilerimiz aşı, maske ve mesafedir.”

“HASTANEMİZDE ŞU ANDA YATAN TAM DOZ AŞILANMIŞ HASTALARIMIZIN SAYISI ÇOK AZ”

Kovid-19 salgını nedeniyle Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Pandemi Servisinde tam doz aşısını yaptıran hasta sayısının çok az olduğuna işaret eden Yılmaz, şöyle devam etti:

“Dün de yine bir açıklama oldu Sayın Bakanımız tarafından; 60 yaş üstündeki 2 doz BioNTech aşısını yaptıran vatandaşlara 3. Doz, 18-60 yaş arasındaki vatandaşlara da sağlık durumu elverenlere aşı tanımlandı. E nabızdan, ya da aile hekimlikleri üzerinden, aşısı tanımlanmış vatandaşların, hatırlatma dozlarını muhakkak yaptırmaları gerekiyor. Hastanemizde şuanda yatan tam doz aşılanmış vatandaşlarımızın sayısı çok az. Diğer virüslerin süreçleri kısa.  Koronavirüsün süreci uzun. Bir iki günü geçiyorsa muhakkak test yaptırmak gerekebilir. Mesela nezledir, griptir yani koronavirüste çok mesela su gibi damlayan, burun akıntısı beklenen bir durum değil. Nadiren oluyor. O şekilde olduğunda büyük ihtimalle nezle veya diğer başka virüsle ilgili olabilir diye yorumlayabiliyoruz. İkisini de yaşamış birisi olarak koronavirüs resmen yıkıyor geçiyor diyebiliriz. Tam o tabiri kullanmak istemedim ama kamyon çarpmış gibi oluyor diyebiliriz.  Gerçekten hareket etmek bile istemiyorsunuz.bi yerden bir yere hareket etmek sizi gerçekten yoruyor.”

 “HASTALIKLARA KARŞI SAĞLIKLI BESLENME ŞART”

Konuşmasında sağlıklı beslenmenin önemine de dikkat çeken Yılmaz, “Sağlıklı beslenmek, her mevsimde bizim için faydalı bir şey.  Hem obezite açısından, hem de şey açısından, mesela sezonda olan sebze ve meyveleri tüketirsek, ona göre zaten biliyorsunuz, sebze, meyvelerin koruyuculukları mevcut. Kış sezonunun sebze ve meyvelerinin tüketilmesi o sezonda oluşabilecek hastalıklara karşı vücudu direncin oluşmasını arttıran sebze meyveler. İşte yazın çok portakal, mandalina olmuyor. Kışın daha çok oluyor C vitamini ihtiyacı. Elbette dışarıda üretilmiş takviye gıdalar tüketmeye gerek yok. Doğal sebze ve meyvelerle tüketim yaparak, düzenli beslenme olmazsa olmazımız. Hem vücudumuz sağlığı hem de diğer sağlık açısından” ifadelerine yer verdi.

 “STRES DEDİĞİMİZ ŞEY SADECE İŞ YERİNDE YAŞADIĞIMIZ BİR ŞEY DEĞİL”

Hayatın içindeki yoğunluğun insan vücudunda stres ve enerji birikmesine neden olduğunu dile getiren Yılmaz, “Biz aslında çok özenle yaratıldığımız belli çünkü farklı, farklı organlarımız bizim kendi bilgimiz dışında çalışıyor. Bizim vücudumuzun devam etmesini sağlıyor. Burada oluşabilecek çok küçük bir aksaklıkta, farklı ufak tefek sıkıntılar olabiliyor. Burada ki en büyük faktörlerden birisi, bundan 20, 30 sene önce bu kadar yoğun bir iletişim trafiği yoktu.  Bir gördüğünüz kişiyi, belki 1 ay sonra görüyordunuz. Şuan da aynı kişiyi günde 5,6 defa görebiliyorsunuz. Farklı insanlarla temas kurup o anki algılarımız çok değişiyor. Stres dediğimiz şey sadece iş yerinde yaşadığımız bir şey değil. Hayatın içerisinde ki yoğunluğumuz aslında vücudumuzda belli bir stres ve enerji birikmesine neden olabiliyor” açıklamalarında bulundu.

Düzce’de yürütülen aşı çalışmaları hakkında da bilgi veren Yılmaz, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Maske dışarıda ki partiküllerin akciğere ulaşmasını engeller. İyi kaliteli bir maske kullanırlarsa dışarı çıktıkları zamanda, o partiküller maskenin üzerinde kalır. Temiz havayı akciğerlere solumuş olurlar. Tabii diğer çalışmaları, diğer ilgili kurumlar devam ettiriyor. İnşallah hava kirliliği ile ilgili olumlu bir netice alacağız. Vatandaşlarımıza ulaşıyoruz. Gerek telefonla, gerek yerinde. Mahalle, mahalle, köy, köy sağ olsun muhtarlarımızda bize çok destek oluyorlar. 2 tane muhtarlar derneği başkanımız var. İkisi de çok yardımcı oluyor. İlçelerde de aynı şekilde. İrtibata geçerek onlarla, oraya bir ekip gönderiyoruz. 2 saat kadar orada kalıyor. Onun dışında bizim telefonla arayıp, görüşüp ikna ettiğimiz vatandaşlarımız oluyor. Bu şekilde yürütmeye çalışıyoruz. Yüzde 50 civarında ikna ediyorlar. Kimisi ihmalkarlıktan diyelim, vakit bulamadım diyor, önemsemediği için diyor. 124 noktada aile hekimliğimiz var. Hastanelerimizde var. Farklı aşı, hatta mahallelerine geldikleri zaman oluyor. Bir şekilde demek ki, hani bazen de bir şey yapmak istemediğinizde vaktiniz olmuyor ya; öyle gibi oluyor.”

 “HAMİLELER MUHAKKAK AŞILARINI YAPTIRSIN”

Koronavirüs salgını nedeniyle anne adaylarının oranında büyük bir artış olduğunun gözlemlendiğini, bu nedenle hamilelerin de muhakkak aşılarının yaptırmaları gerektiği uyarısında bulunan Yılmaz, son olarak şunları söyledi:

“Hamilelik sürecinde 2 can taşıyorsunuz. Vücut bebeği de besleyebilmek için farklı şekilde çalışıyor. Öyle olduğu içinde bazı dış etkilerden etkilenme süresi oluyor. Bunlarda biriside covid. Aşısız olduğu için, kaybettiğimiz annelerimiz oluyor. Sayın Bakanımız da açıkladı geçen gün belli bir sayıda artmaya başladı. Lütfen hamile olan bayanlarımız aşılarını yaptırsın. Her hangi bir yan etkisi yok. Bu süreçte ikna etmek için arkadaşlarımız ellerinden gelen gayreti gösteriyorlar. Vatandaşlarımızda duyarlı birçoğu. Mümkün olduğu kadar covi-19’dan kaçışımızın yolu belli. Bunu hızlı bir şekilde sağlayıp, diğer işlerimize bakmamız lazım. Hatırlatma dozu, az önce ifade ettim; Sayın Bakanımız açıkladı, 60 yaş üstündekilere diye. Bilim kurulu değerlendirecektir. 60 yaş üstü vatandaşlarımızla başladık ilk aşılamaya. Onlar çok yüksek risk grubunda olduklarını düşündükleri için, ilk onlarla başlandığı için, onların 6 aylık süreci daha erken bitti.  Biz genç yaş grubunla olan vatandaşlarımızın aşılama süreçleri, Haziran gibi veya Mayıs gibi başladı. Daha 6 ay aşağı yukarı olmadı. Belki önümüzde ki süreçte Bilim Kurulu onu da değerlendirecek. Tüm yaş grupları için değerlendirebilir. Onu önümüzdeki günlerde göreceğiz.”

HABER: Savaş ARI