Temiz Hava Hakkı Platformu (THHP)’nun hazırladığı “Kara Rapor 2021: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri” çalışması yayınlandı.

Bu yıl dördüncüsü yayınlanan raporda, Türkiye’nin bazı illerinde yıllardır çözülemeyen ciddi hava kirliliği sorunları yaşandığı ortaya konuldu.

Düzce’de yıl boyunca yüksek hava kirliliği var

Yıllardır kronik hava kirliliği problemiyle boğuşan Düzce’nin kötü durumu da raporda bir kez daha gözler önüne serildi. Düzce’de hava kirliliği probleminin artık sonbahar-kış aylarına has bir sorun olmaktan çıkıp tüm yıla yayıldığı saptandı. Düzce, Muş, Iğdır, İstanbul, Sinop, Malatya, Edirne, Tokat, Kayseri, Denizli, Karabük, Ağrı ve Ankara’daki 15 istasyonda 2020 yılı boyunca yapılan ölçümlerde ‘yüksek hava kirliliği’ gözlemlendi.

Sorun mevsimsel değil, tüm yıla yayıldı

Rapora göre Düzceliler 2020 yılında 365 günden 195’inde kirli hava sorudu.

5 yıldır Iğdır, Kahramanmaraş, Manisa, Ağrı ve Düzce’de hava kirliliği sorununun kronikleştiği ve bu illerde Acil Temiz Hava Eylem Planları açıklanarak, uygulamalarda elde edilen sonuçlar düzenli olarak kamuoyu ile paylaşılması gerektiği vurgulandı.

İnce partikül oranı en yüksek Düzce’de

Hava kirliliği kaynaklı hastalık yükü ve ölüm sayısı hesaplanması için kullanılan en temel gösterge olan kanserojen ince partikül (PM2.5) oranı en yüksek Düzce’de ölçüldü.  Bu oran Düzce’de Dünya Sağlık Örgütü’nün insan sağlığı için altında olması gereken limitin 4 katına kadar çıktı.

HABER: Mehmet GÜNESEN