Yaşamı kâbusa çeviren COVİD-19 salgınında Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görüldüğü Mart 2020’den bu yana 20 ay geride geldi. Alınan tedbir ve kısıtlama kararlarıyla salgının kısmen kontrol altına alınmasıyla tam normalleşme süreci ise geçtiğimiz temmuz ayında başladı.

15 ayda 186, 5 ayda 110 ölüm…

Son dönemde yaşanan düşüşlerle veriler iyi yönde seyretse de henüz bu durum vefat sayılarına yansımaya başlamadı. Ortalama her gün bir acı haberin geldiği Düzce’de son 6 günde 6 kişi daha ölümcül salgına karşı verdiği mücadeleye yenik düştü. Düzce’de salgın kaynaklı vefatların toplam sayısı 296’ya ulaştı. Tam normalleşme sürecindeki ölümler ise 110 oldu.

Rehavetin acı boyutu

15 aylık tedbirlerle geçen dönemdeki ölümlerin toplam kayıplara oranı yüzde 60 olurken sadece 5 aylık normalleşme dönemindeki ölümlerin oranının yüzde 40’a yaklaşması, öldüren rehavetin boyutunu gözler önüne serdi.

Kurallar hayati önem taşıyor

Her gün ortalama 150 kişiye yeni tip koronavirüs teşhisi koyulmaya devam ederken uzmanlar bu sayının düşmesi için maske, mesafe, temizlik kurallarına ek olarak asıl silah olan aşılamaya omuz verilmesi yönünde uyarıyor.

HABER: Mehmet GÜNESEN