Geçtiğimiz günlerde Ramazan Bayramı da kapsayan 17 günlük tam kapanma süreci ile tüm Türkiye’de vaka sayıları düşüşe geçmiş ve 5 binli sayılara kadar inmişti. 1 Temmuz itibari ile geçilen ‘tam normalleşme’ kararı ile salgın sürecinde getirilen sokağa çıkma kısıtlaması ve şehirler arası ulaşımda bazı kısıtlamalar gibi yasaklar kaldırılmış ve normal yaşantıya dönülmesi için bir adım adım atılmıştı.

Tam normalleşmeye geçilen 1 Temmuz’da korona virüs vaka sayıları 5 binli sayılara kadar düşerken daha bu normalleşme kararının üzerinden 1 ay bile geçmeden aşıya olan ilginin azalması ve vatandaşların rehavete kapılması ile vaka sayıları 3 kat artarak 15-16 binli sayılara ulaştı.

“Uzmanlar uyarıyor”

Vaka sayılarında yaşanan artışın yükselişe geçmesi ile birlikte uzmanlar, koronavirüse karşı en büyük silahın aşı olduğunu vurgu yaparken aşılanma oranının yüksek olduğu illerdeki vaka sayılarının az olduğuna da dikkat çekiliyor. Yurt genelinde ise karşıtlarına karşı ikna çabaları hız kesmeden devam ediyor.

“Aşıda 26 Temmuz” diyerek paylaştı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda ilk doz aşısını henüz yaptırmayanların sayısının 22 milyon 344 bine indiğini belirtti. Koca, "Aşıda 26 Temmuz: Toplam 1 milyon 367 bin 872 doz aşı uygulandı. İlk doz aşısını yaptıranların sayısı 244.868. İkinci doz aşısını yaptıranların sayısı 910.136. Üçüncü doz aşısını yaptıranların sayısı 212.868. İlk doz aşısını henüz yaptırmayanların sayısı 22.344.407'e indi." sözlerine yer verdi.

“Düzce’de durum vahim”

Türkiye genelinde toplam vaka sayıları katlanarak artmaya devam ederken mayıs ayındaki seviyelere ulaşan koronavirüs vaka sayıları 4. Dalga sinyallerini vermeye başladı.  Düzce’de de vaka sayıları son haftalarda 2 kat arttı. Aşılama çalışmalarının hızla devam ettiği Düzce’de aşıya olan ilginin arttırılması ve farkındalık oluşturulması için çeşitli toplantı ve etkinlikler düzenlenirken sağlık kaynakları aşı olunması için vatandaşlara çağrıda bulunuyor.

Öte yandan aşılama çalışmalarının dört bir koldan devam ettiği Düzce’de Sağlık Bakanlığı’nın sitesinde açıklanan verilere göre toplamda 324 bin 246 doz aşı uygulaması yapıldı. Bu verilere göre 1. Doz uygulanan aşı sayısı 190 bin 529 olurken her iki doz aşısını olanların sayısı ise  115 bin 266 olarak kayıtlara yansıda.

HABER: Mustafa KİLELİ