19 yıllık AK Parti iktidarında, en büyük atılım sağlık sisteminde yapıldı. İllere dev sağlık tesisleri kazandırılırken, sigorta uygulaması da büyük oranda iyileştirilerek vatandaşa derin bir nefes aldırıldı. Sağlık atılımı kapsamında Düzce’ye de Atatürk Devlet Hastanesi için yeni ve modern bir bina, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Toplum Sağlığı Merkezi ve ilçelere entegre hastaneleri ile çok sayıda yeni Aile Sağlığı Merkezi kazandırıldı. Düzce’ye boyut anlamında yapılan en büyük sağlık yatırımı ise Düzce Üniversitesi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Hastanesi oldu.

HASTA OLAN ŞİFAYI ÇEVRE İLLERDE ARIYOR

Tüm bu dev bütçeli yatırımlara rağmen Düzce, sağlık sisteminin vatandaşın yararına ve iyi bir şekilde işlemesinin binayla olacak iş olmadığının örneği haline geldi. Şatafatlı binalarda tedavi olması gereken birim ve doktorları olmadığı için vatandaşlar kilometrelerce yol giderek şifayı Bolu, Sakarya, Kocaeli, İstanbul ve Ankara’daki hastanelerde aramaya başladı. Yaşadıkları şehirde bulunan hastanelerde tedavi olma imkânı bulamayan Düzceli hastalar için şifa arayışı için yapılan yolculuklar zamanla eziyete dönüştü.

DEVLETTE KORİDORLAR DOLUP TAŞIYOR

Bu güne kadar ağır aksak da olsa bir şekilde ilerleyen Düzce’deki sağlık anlayışı artık tıkanma noktasına geldi. Merkezi hükümetin milyonlarca liralık yatırımla vatandaşına sağlık hizmeti sunulması için inşa ettirdiği hastaneler için Düzce milletvekilleri tarafından sürekli doktor kadroları müjdeleri verilse de birçoğu hayati olan bölüm halen açılamadı. Bir dönem kalp krizi geçiren hastaların Düzce’de gerekli müdahalenin yapılamaması sonucu Bolu yolunda öldüğü haberleri acı bir şekilde hafızalara kazındı. Bununla birlikte az sayıda doktorla götürülmeye çalışılan birimlere ancak günler sonrasına sıra alınabilirken koridorlar ise sıra bekleyen hastalarla dolup taşmaya devam ediyor. İlçelerdeki entegre hastanelerde ise kısıtlı sayıda bölüm hizmet verirken bir nevi aile hekimliği gibi kullanılıyor. 

İKİNCİ ADRES ÜNİVERSİTE AMA…

Gelecek düşünülmeden tasarlanan Düzce Atatürk Devlet Hastanesi, hem boyutu hem de bölüm ve doktor ihtiyacıyla artık Düzceli’nin sağlığı için alarm veren bir duruma gelirken il dışına çıkmaya gücü yetmeyen vatandaşların mecburi ikinci tercihi ise hizmet yerine hezimet sunmakla eleştirilen Düzce Üniversitesi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Hastanesi oluyor.

VAHİM İDDİLAR TÜYLERİ DİKEN DİKEN EDİYOR

İldeki en büyük sağlık tesisi olmakla övünen üniversite hastanesinden gelen şikayet ve skandal iddialarının ise ardı arkası kesilmiyor. Parası olmayanın 3 ay sonra, olanın ise ‘döner sermaye mucizesi’ sayesinde gün içinde muayene olup tahlil yaptırabildiği ucube bir yapıya dönüşen hastane yanlış tedavi sonucu ölümlere neden olmakla da hedef tahtasına oturtuluyor.

Üniversitede son olarak böbrek ameliyatı olan bir hasta taburcu olmaya hazırlanırken ani bir şekilde yaşamını yitirdi. Savcılık, ailenin şikayeti üzerine hastane hakkında adli soruşturma başlattı.

Yeni tip koronavirüsün zirve yaptığı dönemlerde Düzce’de yoğun bakım kapasitesi dolarken büyüklüğüyle övündüğü binasında ek yoğun bakım servisi açmaya yanaşmayan hastane yönetiminin bu tavrı da tepkilerin odağı haline geldi. Salgınla mücadelenin hızlı aşılamayla sürdüğü bir dönemde bayram tatiline çıkmayı da ihmal etmeyen üniversite hastanesi COVİD-19 aşı ünitesi ve Çocuk Acili’nin de kapısına kilit vurdu, gelen vatandaşlar kapıdan gönderildi. Bekleme salonu görüntüsüne bürünen acil servisteyse kanser hastası bir kadının saatlerce bekletilirken, bir hemşirenin bilgisayarından film izlediği iddiaları infiale neden oldu.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NA GEÇSİN TALEBİNE YANAŞMIYORLAR

Öte yandan bakanlık, ‘Düzce’deki vatandaşım sağlık hizmetini Düzce’de alabilsin’ düşüncesiyle üniversite hastanesine hayati inme ünitesi başta olmak üzere birçok konuda ruhsat verdi ancak hastane ve üniversite yönetimi bahanelere sığınarak üniteleri açmayı sürekli reddetti. Üniversite hastanesinden gelen tüm bu şikâyetlere ve skandal iddialarının ardından Düzceliler’in gerçek bir sağlık hizmeti alabilmesi için Bolu ve Sakarya gibi illerde olduğu gibi hastanenin Sağlık Bakanlığı bünyesine geçmesi için çağrılar peş peşe gelirken döner sermayeden vazgeçmek istemeyen üniversite ve hastane yönetimi hayati teklif karşısında küplere bindi.

VATANDAŞ ARTIK LAF DEĞİL ÇÖZÜM İSTİYOR

Vatandaşın tepkisi bırakın dinmeyi gün geçtikçe artarken, Düzceliler çevre illerde derdine derman aramaya devam ediyor. Devlet Hastanesi’nde ancak günler sonrasına sıra alınabilirken, bir ticarethane mantığıyla işletilen üniversite hastanesinden gelen şikâyetler bitmiyor. Sağlık sisteminin işlerliğini yitirmeye başladığı Düzce’de vatandaş artık laf değil çözüm bekliyor. Şatafatlı ve büyük binaların vatandaşın kaliteli sağlık hizmeti alması için yeterli olmadığı gerçeğinin artık gün gibi yüzlere çarptığı, kurulduğu günden bu güne AK Parti’nin hem yerel hem de genel seçimlerde iktidar olduğu Düzce’de, siyasetçilerin bu meseleye sahip çıkması gerekiyor.

DÜZCELİ GÜVENİP OY VERDİĞİ SİYASETÇİDEN ADIM BEKLİYOR

Kendi şehrinde inşa edilen tesislerde tedavi olmak isteyen Düzceliler, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yapmış önemli bir devlet adamı olan Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı ve Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, Cumhur İttifakı Düzce Milletvekilleri Fahri Çakır ve Ümit Yılmaz ile siyasi parti il başkanlarından bir an önce bu çarpık düzenin iyileştirilmesi için harekete geçmesini bekliyor.