Karadeniz Bölgesi’nde fındık başta olmak üzere 300’den fazla ürüne zarar verdiği tespit edilen kahverengi kokarca diye bilinen “halyomorpha halys” zararlı böceği hızla yayılmaya devam ediyor. Kokarca tarım ürünlerinde kaliteyi ve verimi yarı yarıya düşürüyor.

Özellikle Türkiye’nin dünya üretiminin yaklaşık yüzde 70’inin karşıladığı stratejik tarım ürünü fındığı tehdit eden kahverengi kokarcalar, yumurtalarından çıktıkları anda fındıktaki bitki özsuyunu emerek beslenmeye başlıyor. Bu nedenle fındık içlerini boş ve buruşuk hale getiriyor veya lekeli iç oluşumuna neden oluyor.

Son yıllarda Düzce’de varlığı gittikçe artan kahverengi kokarca çiftçinin kabusu haline geldi. Bu durum karşısında harekete geçen Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, zararlı böceğin Düzce’deki yayılımını tespit etmek için Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) işbirliğiyle ile çalışma başlattı.

Proje kapsamında tarımsal ürünlere zarar veren kahverengi kokarca zararlısının yoğunluğunun tespitine yönelik saha çalışması yapılacak. Çalışma sonrasında bölgedeki yayılım ile ilgili bir rapor Bu rapor doğrultusunda alınabilecek önlemlerin ortaya konulacak. Çalışma takviminin oluşturulmasının ardından ise Düzce’de tarımı tehdit eden zararlı böcekle mücadele planı oluşturularak çalışma başlatılacak.   

HABER: Mehmet GÜNESEN