Düzce Belediye Meydanı’nda gerçekleştirilen“Düzce Kabağı Lezzet Şenliği”ne Türkiye’de en çok kabak üretim yapan 3.il olan Düzce’ye ait lezzetler 3 gün boyunca sergilenmeye devam ediyor. Kabaktan yapılan birçok ürünün tanıtıldığı bu festivalde alanda kurulan bir diğer stantta ise Düzce’nin diğer meşhur ürünleri tanıtılıyor.



Yıllardır yediğimiz ve artık Türk Patent Kurumundan, Coğrafi İşaret Tescili alınan ürünlerimizin tanıtıldığı bu tezgâhta birçok lezzet ile karşılaşmak mümkün.

Geleneksel lezzetlerimizden Akçakoca’nın Melengücceği Tatlısı, Düzce Acıkası ve Düzce Köftesi ile Düzce’de hangi ürünlerin meşhur olduğu da Düzcelilere tanıtılıyor. Bu ürünlerle tescil alan ve stantta bekleyerek ürünleri tanıtan isimler Öncü Haber mikrofonlarına konuştu.



“Her tezgâhta bulunuyor”

Akçakoca Melengücceği Tatlısına Coğrafi İşaret Tescili alan Sündüz Badonoz, “Süt kaymağının eritilmiş halini içini tatlandırmak için kullanıyoruz. Balladıktan sonra kış aylarında kaymak, yaz aylarında dondurma ile ikram ediyoruz. Akçakoca’mızın, Tarihi Mahalle’sinde yapılıyor, hemen hemen her tezgâhta bulunuyor” dedi.



Akçakoca Melengücceği Tatlısı nasıl yapılır?

Akçakoca Melengücceği Tatlısının tarifi hakkında konuşan Tarihi Mahalle esnaflarından İlknur Kaya, “Hamurumuz baklava hamuruna benziyor. İçine tartımızı sürüyoruz. Ardından cevizimizi serpiyoruz. Onları bu şekle getirip, güzelce kızartıyoruz. Şerbetleyip, dondurma veya kaymakla servis ediyoruz” şeklinde konuştu.



“Tamamen Düzce’ye ait”

Düzce Acıkasına Coğrafi İşaret Tescili alan işletmeci Dilek Yıldırım Yavuz, “Düzce’de yetişmiş, organik kapya biberden yaptığımız acıka. Bu yıl ki biber üretimi ile yapıldı. Normalde Düzce Acıkası 7 yıldır var. Cevizli oluşu, organik oluşu, Düzce’de yetişmiş biberden yapılmış olması, herhangi bir fabrikasyon ürün yok bu acıkanın içinde. Tamamen Düzce’ye ait, burada yetişmiş ürünlerden elde edilmiş bir acıka” şeklinde konuştu.



“Bu köftenin özelliği etidir”

Düzce Köftesi için Coğrafi İşaret Tescili aldıklarını ifade eden Cezmi Usta, “Ulusal bir marka geliştirdik. Bundan sonra artık, tescilli bir marka olarak, uluslararası satışa da sunulacaktır. Bu köftenin özelliği etidir. Güneydeki yaylalarımızın fazla olmasından kaynaklı, yüksek kesimlerde yetişen hayvanlardan oluşan bir köftedir. Kaburgadan, kuzu kolu, kuzu gerdanı, kuzu döşü ve dana döşü ile dana kolu olmak üzere hazırlanır ve sunulur” dedi



“Bütün ürünlerimizin patent alması gerekiyor”

Cezmi Usta’nın yıllardır bu işin içinde olduğunu belirten Türkseven Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Türkseven, ”Zaten Düzce Köftemiz meşhurdu. Hem adı, hem de lezzetiyle, köftemiz Düzce’de anılırdı. Bunu sadece tescillendirmek gerekiyordu. Bunu da Cezmi Bey millileştirdi. Tabi bütün ürünlerimizin patent alması gerekiyor. Yoksa birileri çalıyor. Alıp kötü niyetle kullanıyor” ifadelerini kullandı.



“Düzce adına bu çok değerlidir”

Düzce Köftesinin, Düzce önemine değinen İş İnsanı Ergün Atasayar,“Cezmi Bey, köfte işini yıllardır yapıyordu. Baya bir uğraşmış ve bunu Düzce adına tescilli hale getirmiş. Düzce adına bu çok değerlidir. Düzce’yi, Türkiye’ye tanıtmak için de bu çok değerlidir. Kardeşimiz elinden geleni yapmış. Hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.


TESCİL BEKLEYEN DİĞER ÜRÜNLER

Düzce’de üretilen ve yapımında yerli ürünlerin kullanıldığı diğer projelerin de tanıtıldığı stantta ödül almış iki ürün de vatandaşlarla buluştu. Henüz proje aşamasında olan ve tescil bekleyen Propolisli Ahududu Şurubu ve Hurmadan elde edilen doğal çikolatayı tanıtan proje sahipleri, ürünleri hakkında bilgilendirmede bulundu.



“6 ödülden 2 tanesini Düzce aldı”

Tarımda Kadın Girişimciliğin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında katıldıkları, Türkiye Genelinde düzenlenen yarışmadan 2 ödülle döndüklerini belirten Tarım İl Müdürlüğü, Koordinasyon Şube Müdürü Burcu Şenay, “260 projenin arasında yarışmaya katıldılar. 6 ödülden 2 tanesini Düzce aldı. Jüri Özel Ödülünü, Propolisli Ahududu Şurubu, Mansiyon Ödülünü ise Trabzon Hurmasından Çikolata aldı” dedi.



“Birçok hastalığın tedavisinde kullanacağız”

Propolisli Ahududu Şurubu Projesinin sahibi Zeynep Genç,“Bu ürün bağışıklıkları kuvvetlendirmeye yarıyor. Birçok hastalığın da tedavisinde kullanacağız inşallah. Amacımız seri üretime geçerek, ülke genelinde imalat yapmak” sözleriyle, ürününün faydalarını aktardı.



“Doğal bir çikolata elde ettik”

Trabzon Hurması olarak adlandırılan hurmalardan ürettiği hurmadan elde edilen doğal çikolata projesinin sahibi Hatice Gürel, “Biz de kurutulmuş hurmaların içine fındık koyup, daha sonra bermali usulü çikolata sosuna bandırarak, bu şekilde doğal bir çikolata elde ettik. Bu hurmaların israfını önlemek, sevmeyen veya bilmeyenler var,  sevdirmek ve öğretmek amacıyla böyle bir çalışma yaptım” ifadelerini kullandı.

Düzce’ye ait birçok ürünün ve kabaktan elde edilen ürünlerin tanıtıldığı festival 30 Aralık Pazar gününe kadar Düzcelileri bekleyecek.

Haber: İ. İ. AYDOĞDU


Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için TIKLAYINIZ 

Android için TIKLAYINIZ

İOS için TIKLAYINIZ