Geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan 7020 sayılı yasa ile SGK’ ya borcu bulunan vatandaşlara büyük avantajlar sağlanıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Necmi Köroğlu düzenlediği basın toplantısında bu yasa ile 2017 yılı Mart ve önceki aylara ilişkin, sigorta primleri ve bu primlere ilişkin diğer borçlar ile 2017 yılı Mart ayı sonuna kadar işlenen fiillere ilişkin idari para cezalarının borç asılları ve bu borçlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının yapılandırma kapsamına alındığını kaydetti.

Son tarih 30 Haziran
Köroğlu, “Borçluların, kapsama giren kurum alacaklarını yapılandırabilmeleri için 30 Haziran 2017 tarihi mesai bitimine kadar ilgili üniteye/birime şahsen; taahhütlü/iadeli taahhütlü posta veya 30 Haziran 2017 saat 23.59’a kadar e-sigorta yoluyla başvuruda bulunmaları gerekmektedir.” diye konuştu.

Yapılandırma ne tür avantajlar sağlıyor?
Yapılandırma ne tür avantajlar sağladığına ilişkin bilgiler veren Köroğlu, “Yapılan düzenleme ile prim borçlarından dolayı sağlık hizmetlerinden faydalanamayanlar, borçlarını yapılandırmaları halinde 60 günden fazla prim borçları bulunmamak kaydıyla, borçlarının ilk taksitini ödemelerinden sonra eş ve çocukları ile birlikte sağlık hizmetlerinden faydalanmaya başlayacaktır. Borçlarını yapılandıran işverenler, borcu yoktur yazısı alabilecek, bu borçlarından dolayı haklarında icra takibi ve haciz işlemi yapılmayacak, en önemlisi teşviklerden yararlanabilecektir.” dedi.

İlk taksit 31 Ağustos’ta ödenecek
Yapılandırmanın hangi hallerde bozulacağını da aktaran Köroğlu, şunları kaydetti: “Yapılandırılan borcunu peşin ödemeyi tercih edenler, bu tutarı 31 Ağustos 2017 tarihine kadar; taksitle ödemeyi tercih edenler ise ilk iki taksiti zamanında (birinci taksit 31 Ağustos 2017, ikinci taksit 31 Ekim 2017 tarihine kadar) ödememeleri durumunda yapılandırmaları bozulacaktır. Taksit tutarının yüzde 10’u aşılmamak kaydıyla 5 TL ye kadar yapılmış eksik ödemeler ihlal sayılmamaktadır.”

Köroğlu, 31 Mayıs 2017 tarihine kadar 6736 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılıp da ilk taksit ya da peşin seçilmiş olması halinde peşin ödemeyi yapmayanların bu kanun (6736) kapsamındaki yapılandırılmış borçlarının 7020 sayılı Kanun kapsamında borçları yapılandırılmayacağını ve GSS borçları da bu kapsamda sayılmayacağını aktardı. Yapılandırmaya borçlu işverenlerle, BAĞ-KUR sigortalıların büyük ilgi göstermesi bekleniyor.

Haber: Y.SEVER