Dünya Sağlık Örgütü, dünyada en büyük sağlık sorunun sigara olduğunu açıkladı. Sigara kullanımı, başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere, bronşların daralması sonucu akciğer rahatsızlıklarına, KOAH hastalığı gibi birçok hastalığa da neden oluyor.

İl Sağlık Müdürü Dr.Yasin Yılmaz da, “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” dolayısıyla bir basın açıklamasında bulundu. Dünya üzerinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden birinin sigara kullanımı olduğunu vurgulayan Yılmaz, sigara kullanımının birçok sağlık sorununa yol açtığını vurguladı.

Sağlık sorunlarına yol açıyor
Yılmaz, sigaranın başlıca  yol açtığı sağlık sorunlarını ise; Kalp ve damar hastalıkları, Bronşların daralması sonucu akciğer rahatsızlıkları ve KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) Damarlarda tıkanma ve buna bağlı felç Midede gastrit, ülser ve mide kanseri, Ciltte sararma, kırışıklık, cilt kanseri, Ağız kokusu ve dişlerde sararma, Gebelikte sigara içilmesi erken doğuma ve buna bağlı olarak çeşitli gelişim bozukluklarına, doğum sonrası ise sütün kesilmesi olduğunu belirti.

“Alo 171 Sigara Bırakma Hattı”nı arayın!
Sigarayı bırakmanın mümkün olduğunu söyleyen Yılmaz, sigara bırakma tedavisinde davranış danışmanlığı ve ilaç tedavisinin büyük önem taşıdığını, ilaç tedavisinin amacının, sigaranın bırakılmasını izleyen dönemde ortaya çıkan nikotin yoksunluğunu gidermek olduğunu kaydetti. Bu ilaçların doktor tarafından reçeteli olarak verildiğini kaydeden Yılmaz, bunun dışında bir sağlık uzmanına başvurmadan satılan sigara bırakma ürünlerine itibar edilmemesi gerektiğini ayrıca vatandaşların Sağlık Bakanlığının “Alo 171 Sigara Bırakma Hattı”  arayarak destek alabileceklerini belirtti.

Yeşilay Düzce Şube Başkanı Eğilmez de açıklama yaptı
Yeşilay Düzce Şubesi Başkanı Hayati Eğilmez de, Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak kutlanan 9 Şubat ile ilgili “Sigarayı Bırakmak İçin 9 Şubat Bir Dönüm Noktası Olsun” adı altında yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Bırakmak mümkün!
Sigaranın fiziksel, sosyal ve ekonomik bakımdan yıkıcı sonuçlara yol açan ciddi bir bağımlılık olduğuna dikkat çeken Eğilmez, “Sigara size ve sevdiklerinize zarar veriyor. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü bu anlamda bırakmak isteyenler için bir fırsat. Bu konuda tüm vatandaşlarımızdan hassasiyet rica ediyoruz. Kullananların bırakmasını, kullanmayanların da daha bilinçli olarak kendileri ve sevdikleri için model olmasını, çevreye karşı da uyarıcı olmasını istiyoruz” ifadesinde bulundu.

Sigara havanızı bozmasın; ‘Yeşil Dedektör’ sizinle!
Öte yandan sigara ihlallerini kolay bir şekilde bildirmek amacıyla Yeşilay ve Sağlık Bakanlığının hayata geçirdiği Yeşil Dedektör’ün mobil uygulaması 251 bin kullanıcıya ulaştı. Yeşil Dedektör, kapalı mekânlarda tütün mamulleri kullanımını ihlal eden işletme ve müşterilerin ihlallerini azaltmayı amaçlıyor. Uygulama ile kullanıcı ihlal bildirimini, tek tıkla konum belirleyerek ve mekân adı seçerek bildirebiliyor. İhlal bildirimi sonrasında bildirim, Sağlık Bakanlığı’nın Yeşil Dedektör için ayırmış olduğu sisteme düşüyor ve oradan de saha ekiplerine ulaşıyor. Saha denetim ekipleri ihlal bildiriminin yapıldığı mekâna ulaşarak ihlal olup olmadığını denetleyip ve gerekli işlemi yapıyor.

Alanında tek uygulama olan bu çalışmayla tütün ürünleri kullanmayanların hakkının korunması, yasağa uyumun sağlanması, ihlallerin asgariye indirilmesi hedefleniyor. Uygulama akıllı cep telefonlarına ücretsiz bir şekilde indirilebiliyor.

Ayrıca 9 Şubat Cumartesi günü (yarın) saat 11:00-14:00 arası D-655 Karayolu üzerinde bulunan alışveriş merkezinde Düzce Halk Sağlığı ve Yeşilay stant açarak vatandaşlara karbondioksit ölçümü yaparak Bağımlılık Farkındalığı kapsamında bilgiler verilecek

Haber: Ö.YILMAZ


Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için TIKLAYINIZ 

Android için TIKLAYINIZ

İOS için TIKLAYINIZ