Düzce’de büyük sorun: Yıkılmayı bekleyen hasarlı binalar
1999 yılında 3 ay arayla iki büyük yıkım yaşayan Düzce, birinci derecede deprem bölgesinde olması nedeniyle muhtemel bir deprem riski ile karşı karşıya… Mahkeme süreçleri nedeniyle yıkılmayı bekleyen hasarlı binaların varlığı tehlike teşkil etmeye devam ederken, söz konusu riskli yapılar için geçtiğimiz yıl düğmeye basan Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün çalışmaları hızlandırması bekleniyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki katıldığı bir programda nüfusun yüzde 71’inin deprem bölgesinde yaşadığını belirterek, deprem gerçeğini bilerek hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

“Belediyeler riskli binaları göz önünde bulundurarak çalışmalar yapmalı”
Belediyelerin de muhtemel depremleri ve riskli binaları göz önünde bulundurarak çalışmalar yapmasını isteyen Özhaseki, hedeflerinin 2030'a kadar yılda 500 bin binayı yeniden yıkıp yapmak olduğunu dile getirdi.

Kentsel dönüşümü acil yapılması gereken işler arasına aldığını dile getiren Özhaseki, son 100 yılda Türkiye'de 6 şiddetinin üzerine 56 deprem meydana geldiğine dikkati çekerek, ülkede nüfusun yüzde 70'inin deprem bölgesinde yaşadığını, toprakların ise yüzde 60'ının deprem bölgesinde olduğunu belirtti.

Yüksek katlı imarlara sınırlama
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ayrıca depremlerden sonra şehir merkezinde kat imar izni 2 iken bugün bazı bölgelerde 4’e kadar çıkan ve Konuralp bölgesinde 42 katın dahi yükseldiği Düzce’de sık tartışmaya açılan yüksek katlı binaların kentlerde oluşturduğu olumsuzluklarla ile ilgili CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt verdi. Bakan Özhaseki, yatay yapılaşmayı özendirecek yönetmelik çıkardıklarını ve kat yüksekliğini arttıracak plan değişikliklerini sınırlandıracaklarını bildirdi. 

Bakan Özhaseki, kentlerde yapılan kat yüksekliklerinin imar planı kararıyla belirlendiğini, çevre düzeni planlarında ise yerleşmenin gelecekteki nüfus projeksiyonu öngörüldüğünü ifade etti. 

“Karşılıklı bina cepheleri arasında asgari mesafe koşulu getirilmesi öngörüldü”
Bakanlıklarınca yayınlanan yönetmeliklerde yatay yapılaşmayı özendiren hükümler bulunduğuna dikkat çeken Bakan Özhaseki, Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği'ne "İmar planı değişiklikleri" başlıklı 26'ncı maddesinde plan değişikliğiyle plana verilen kat adedinin veya bina yüksekliğinin arttırılması hâlinde karşılıklı bina cepheleri arasında asgari mesafe koşulu getirilmesinin öngörüldüğünü ve bu hükümle kat yüksekliğini arttıran plan değişikliklerinin sınırlandırılacağını açıkladı. 

Bakan Özhaseki, “Ayrıca, aynı maddede genel olarak, kat adedi veya bina yüksekliğini arttıran imar planı değişikliklerinin yörenin yerleşim yerleri, dokusu ve kimliği dikkate alınmak suretiyle, şehrin veya alanın yakın çevresinin silueti, yapıların güneşe göre cephesi ve yönlenmesi özelliklerini olumsuz yönde etkilememesi esas alınarak yapılması öngörülmüştür.” diye konuştu.

Haber:C.ÜSTÜNER