Düzce, dün akşam saatlerinden itibaren sisli havanın etkisine girdi. Özellikle gece saatlerinde sis etkisini arttırınca görüş mesafesi 5 metreye kadar düştü. Bazı yerlerde adeta göz gözü görmezken trafikteki sürücüler de zor anlar yaşadı.

Soğuyan havayla birlikte kömür kullanımı da arttı. Düzce’nin üzerine çöken sis ve kömür yakımı hava kalitesini de etkiledi. Yıllardan beri süregelen ve bu yıl henüz ekim ayı bitmeden kendisini gösteren hava kirliliğinde 1 Kasım itibariyle veriler tedirgin edici boyutlara ulaştı.

Düzce ‘havasında’ değil!

Solunabilir bir hava için 0 ile 50 arasında olması gereken PM25 değeri, Cedidiye Meydanı’nda bulunan istasyonda 128 olarak ölçüldü. Aziziye Mahallesi’ndeki istasyondaysa bu değer 120’ye kadar çıktı. Verilere göre bu bölgelerde yaşayan vatandaşlar son 1 haftada yalnızca 10 saat iyi kalitede hava soluyabildi. Bu durumun ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Düzce için ‘Hava kalitesi yaşlılar, çocuklar ve solunum rahatsızlığı olanları etkileyebilecek seviyededir.’ notu düşerek uyardı.

Bahçeşehir’de dahi kirlilik arttı

Temiz havasıyla değerlerin Düzce Merkez’e göre iyi olduğu Bahçeşehir bölgesinde de dün gece itibariyle kirlilik endeksi 100’ü geçerken sabah saatlerinde diğer bölgelerin aksine hava kalitesi ‘iyi’ seviyeye döndü. Geçen yılın 195 günü zehir soluduğu raporlara yansıyan Düzce’de, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ait 3 istasyonda kirliliğin gözlem altında tutulması için her saat başı ölçümler yapılmaya devam ediliyor.

Plan geçtiğimiz ay uygulamaya koyuldu

Öte yandan Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü tarafından tanıtılan ve belediye ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ortak çalışmasıyla hazırlanıp uygulamaya koyulan ‘Temiz Hava Acil Eylem Planı’ ile hava kirliliği ile etkin mücadele edilmesi öngörülüyor. Kirliliğin başlıca nedenleri olan sanayi, kalitesiz kömür kullanımı ve şehir içi trafiğe yönelik alınan sıkı tedbirlerin ortaya koyulduğu plan, ilgili tüm kurumların katılımıyla geçen ay uygulamaya koyuldu.

HABER: Mehmet GÜNESEN