Kalitesiz kömür kullanımı, şehir içi ve iller arası trafik ve sanayi kuruluşları nedeniyle yıllar içinde hava kalitesinin bozulan Düzce’de problemin büyüyerek insan sağlığını tehdit eder hale geldiği Düzce’nin geçtiğimiz yılın 365 gününden 195’inde kirli hava soluduğu raporuyla ortaya çıkmıştı.

Kirliliğe karşı Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü liderliğinde, ilgili tüm kurum ve kuruluşların desteğiyle acil eylem planı uygulansa da solunamaz durumdaki hava henüz ekim ayında kendisini yeniden gösterdi.

Düzce hava kirliliğinde yeniden ‘hassas’ın sınırında

Merkez Aziziye Mahallesi’nde bulunan ve 24 saat ölçümlerini sürdüren hava ölçüm istasyonunun verilerini göre bir süre önce ‘iyi’den ‘orta’ya yükselen hava kirliliği endeksi, sağlıklı bir solunum için üst limiti ikiye katlayarak ‘hassas’ seviyenin sınırına dayandı.

Bir haftada sadece 26 saat ‘iyi hava’ ölçüldü

0-50 arasında olması gereken hava kirliliği endeksi 97’ye çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verilerine göre Düzce’de son 7 günde yalnızca 26 saat ‘iyi’ kalitede hava ölçümü yapıldı. Cedidiye Meydanı’ndaki istasyonda da kirlilik endeksi değer 77’ye kadar yükseldi. Bahçeşehir bölgesindeki istasyondansa bilinmeyen bir nedenden dolayı bir süredir veri akışı sağlanamıyor.

Sıcaklık düşüşü havayı etkileyebilir…

Yarından itibaren hava sıcaklıklarında hissedilir bir düşüş olacağı bildirirken ısınma amaçlı kömür yakımı ile bu değerin yukarı yönlü çıkması bekleniyor. 100’den sonrası ise ‘hassas’ seviye anlamına gelirken solunum ile ilgili rahatsızlıkları olan vatandaşlar için dışarı çıkmaları önerilmiyor.

3 noktada ölçümler devam ediyor

Hâlihazırda Cedidiye Meydanı, Aziziye Mahallesi ve Bahçeşehir’de 3 sabit istasyon 24 saat hava kalitesi ölçümlerine devam ediyor. Sağlıklı bir hava için ölçülen PM10 değerinin 50 puanın altında olması gerekiyor. Henüz ekim ayının başında ortaya çıkan bu tablonun önümüzdeki günlerde nasıl seyredeceği merak konusu olurken alınan önlemlerin yeterli olup olmadığı da istasyonlardan gelen verilerle ortaya çıkacak.

HABER:  Mehmet GÜNESEN