Düzce Valiliği, 23 Kasım 2022 tarihinde meydana gelen depremde ağır hasar raporu verilerek yıkılan ve aynı yerde yeniden yapılması için AFAD tarafından konut projesine dahil edilen Yukarıyaka Mahallesi’ndeki iki katlı müstakil evle ilgili dosyanın ‘unutulma’ gerekçesi ile şubat ayında yapılan ihaleye dahil edilmediği iddiaları hakkında açıklamada bulundu. Söz konusu arsa ile ilgili idari işlemlerinin yetişmemesi nedeniyle konut yapımının sonraki gruba aktarıldığını bildiren valilik, süreç konusunda vatandaşı doğru bilgilendirmediği değerlendirilen görevliler hakkında inceleme başlatıldığını açıkladı.

23 Kasım 2022’de meydana gelen depremde hasar alması nedeniyle Yukarıyaka Mahallesi’nde bulunan Karamert ailesine ait iki katlı müstakil ev yıkılmıştı. Evin yeniden yapılacağı söylenen aile konteynırda yaşamaya başlamıştı. 1.5 yıldır engelli oğlu ve yaşlı babası ile konteynerde zor koşullarda yaşam mücadelesi veren 38 yaşındaki Halise Demir, yıkılan baba evine ait ihale dosyasının ‘unutulma’ gerekçesiyle işleme sokulmadığını iddia ederek, yaşadıkları mağduriyeti Öncü Haber’e anlatmıştı. Düzce Valiliği söz konusu iddialar ve yıkılan ev hakkında basın açıklaması yaptı.

Whatsapp Image 2024 02 26 At 11.24.26

Valilikten yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“İlimizde yayın yapan bir haber sitesinde ve sosyal medya hesabında: ilimiz Merkez ilçe Yaka köyünde ikamet eden ve 23 Kasım 2022 tarihli depremde konutu ağır hasar alan vatandaşımız N.K.’nın dosyası unutulduğu için kalıcı konutunun inşasının geciktiği haberi üzerine yapılan incelemede:

Valilik-3

İlimizde 23 Kasım 2022 tarihinde 5,9 Mw büyüklüğündeki deprem afeti nedeniyle İlimiz, Merkez İlçesi, Yaka köyündeki konutunun ağır hasar görmesi sonucu 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlere Yapılacak Yardımlara Dair Kanun hükümlerine göre hak sahibi olan N.K.’nın konutunun yıkıldığı yere (2979 ada, 79 parsel) kırsal konut projesi sığmadığı için hak sahibi vatandaşımıza ait aynı parselin bitişiğinde yola cephesi bulunmayan 2979 ada, 80 nolu parsele müracaatının alındığı, anılan parsellerde vatandaşımıza kalıcı konut yapılabilmesi için yol terki yapılması veya geçit hakkı alınması gereği kendisine bildirildikten sonra vatandaşımızca parsellerin tevhit, ifraz ve yol terki işlemlerinin 23 Ocak 2024 tarihinde tamamlandığını,

BAYRAK: “YAPTIKLARIMIZ YAPACAKLARIMIZIN TEMİNATIDIR” BAYRAK: “YAPTIKLARIMIZ YAPACAKLARIMIZIN TEMİNATIDIR”

Hak sahibi vatandaşımızın arsasının idari işlemlerinin yetişmemesi nedeniyle konutunun yapımının ilk ihale edilen 100 konutluk kırsal konut grubundan sonraki gruba aktarıldığı, afette konutu zarar gören vatandaşımızın yeni konutu yapılana kadar barınma ihtiyacının AFAD Başkanlığımızca tedarik edilen yaşam konteynırlarında sağlandığı, TOKİ tarafından ilimiz için yapılacak "2. Kırsal Konut Yapımı İşi" ihalesinde hak sahibi N.K.'nın konutunun da bulunduğu, ihale işlemlerine müteakip konut inşasına başlanılacağı anlaşılmıştır. Süreç konusunda vatandaşımızı doğru bir şekilde bilgilendirmediği değerlendirilen görevliler hakkında inceleme başlatılmıştır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”