Yıllardan beri boğuştuğu kronik hava kirliliği problemine karşı acil eylem planının devreye alındığı Düzce, kötü derecesini bir üst seviyeye çıkararak Avrupa 5.’liğine yükselmiş, bu konu sağlığı tehdit eden hayati soruna karşı alınan önlemleri bir kez daha tartışmaya açmıştı. 

‘Denetimi arttırıyoruz’

Konuya ilişkin kararı alınan ancak henüz uygulamaya koyulmayan tedbirlerin de devreye alınabileceğini belirterek mücadelenin etkili şekilde süreceğini kaydeden Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, “Fabrikaların tamamına filtreli baca ve merkezi takip sistemi getiriyoruz. Bir lastik yakılması bir fabrikanın bacasından çıkan kadar tehlikeli. Bunların üzerine gidiyoruz. Dronlarla adam takibi yapıyoruz. Denetimi arttırıyoruz.” diyerek bu konudan taviz verilmeyeceğini vurgulamıştı. 

Hava dedektifi Düzceliler

Düzce Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, 2022 yılının ilk 3 aylık döneminde 153 Beyaz Masa Hattı’yla esnaf ve vatandaşlardan gelen istek, şikâyet ve taleplere yönelik istatistikleri açıkladı. Buna göre Düzceliler, kentin en önemli sorunu olan hava kirliliğiyle mücadeleyi sekteye uğratacak hareketleri anında belediyeye bildirdi.

3 ayda 159 ihbar

90 günlük süre zarfında vatandaşlar havanın kirletildiğini düşündüğü durumlara karşı 159 kez belediyeye ihbarda bulundu. Zabıta ekiplerinin ihbarlar noktasında gerekli denetimleri yaptığı ve ‘Temiz Şehir Düzce’ hareketi kapsamında kronik sorunla kesintisiz mücadele dileceğinin altı çizildi.

26 işyerinin ruhsatı iptal edildi

Öte yandan 176 işyerine ruhsat verilmesini sağlarken 540 ruhsat denetiminde ise şartları yerine getirmeyen 14 işyerinin mühürlenmesini, 26 işyerinin ruhsatının iptal edilmesini temin etti.

Dilencilerle mücadele sürüyor

2022’nin ilk döneminde Düzceliler’in vicdani duygularını sömürerek haksız gelir elde etme peşinde koşan dilendiricilere de göz açtırılmadı. Vatandaşı rahatsız ettiği ihbarı alınan 44dilenci hakkında idari yaptırım yapıldı.