17 günlük tam kapanma döneminde mümkün olduğunca fazla vatandaşın aşılanması hedeflenirken azalan stoklar nedeniyle aşı seferberliğinde günlük uygulanan aşı sayısı dibi görmüştü. Salgınla mücadelede en önemli silah olan ancak bir türlü istenilen seviyelere ulaşılamayan aşılamayla ilgili müjdeli haber geldi.

BU HAFTA 10 MİLYON DOZ AŞI GELİYOR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu hafta Çin'den 10 milyon doz aşının Türkiye'ye geleceğini duyurdu. Bakan Koca, ayrıca sonbahara kadar 90 milyon doz BioNTech aşısı geleceğini de söyledi. Kabine Toplantısı'nın ardından soruları yanıtlayan Koca "Bu hafta içinde Çin'den ciddi miktarda aşı gelmesini bekliyoruz" dedi. BioNTech ile yapılan aşı anlaşmasıyla ilgili de Bakan Koca, Haziran'da 30, Temmuz-Ağustos ve Eylül aylarını kapsayacak 90 milyon dozluk aşı anlaşması yapıldığını ifade etti. Aşıların Türkiye’ye ulaşmasıyla birlikte 19 Nisan’dan bu yana güncellenmeyen aşı listesine 50-55 yaş arası vatandaşların dahil edilmesi bekleniyor.

YAZ AYLARINDA TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIK SAĞLANABİLİR

Fahrettin Koca, aşı takvimindeki hedefin haziran ayı sonunda 18-20 yaş üstü herkesin aşıya erişimini sağlamak olduğunu söyledi. Bakan, haziran ve temmuz aylarında yapılacak aşılarla birlikte, Türkiye'de toplumsal bağışıklığın yaz aylarında sağlanabileceğini söyledi.

"YERLİ AŞI AĞUSTOS YA DA EYLÜLDE HAZIR OLABİLİR"

Dünyada yaşanan aşı savaşlarına karşılık yerli aşı üretiminde de mesafe kaydedilmesi hedeflenirken Bakan Koca, yerli aşıda faz 3 çalışmasının haziran ayı başında başlayabileceğini açıkladı. Koca, yerli aşının ağustos ya da eylülde kullanıma hazır olabileceğine dikkat çekti.

DÜZCE’DE KAÇ KİŞİ AŞILANDI?

Öte yandan 13 Ocak’ta başlayan aşı seferberliğinde Düzce’de bu güne kadar 132 bin 774 doz aşı uygulandı.395 bin nüfusu olan Düzce’de 75 bin 136 kişiye birinci doz aşısı yapıldı. 57 bin 638 vatandaş ise her iki doz aşısını da olarak aşılama süreçleri tamamlandı.