‘Yeşil Düzce’ olarak anılan Düzce şöhretine hiç yakışmayan bir şekilde hem ulusal hem uluslararası raporlarda ismi havası en kirli kentler arasında geçiyor. Senelerdir özellikle sonbahar ve kış aylarında kronik hava kirliliği problemiyle mücadele eden Düzce’nin geçtiğimiz yıl kasım ayında insan sağlığını tehdit eder boyuta gelen sorun nedeniyle Türkiye’nin havası en kirli unvanını almasının ardından Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün gayretleriyle hava kirliliğiyle mücadele çalışmaları başlamıştı.

BAŞKAN ÖZLÜ, BAKAN KURUM’LA GÖRÜŞTÜ; MÜCADELE BAŞLADI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile görüşen Başkan Özlü, Düzceliler’in zehir solumasına neden olan etkenlerin belirlenmesi için bakanlığın mobil hava izleme araçlarının ölçüm ve numune alım işlemleri için kente konuşlandırmasını sağladı. Bu işlemlerin ardından kirliliğin en büyük nedeninin yüzde 31-36 oranında kışın ısınma amaçlı kalitesiz kömür yakımı olduğu belirlenirken onu yüzde 25-30 ile sanayi tesisleri takip etti. Anadolu Otoyolu, D-100 ve D-655 gibi üç önemli yolun geçtiği Düzce’de trafiğin kirliliğe etkisi yüzde 23-27 olduğu tespit edilirken, atık yağ kullanımı ve lastik yakımının etkisinin de yüzde 26’ya kadar ulaştığı saptandı. Düzceliler’in zehir solumasına neden olan etkenlerin ortaya konulmasının ardından da Düzce Valiliği, Düzce Belediyesi ve ilgili kurumların katılımıyla hava kirliliğinin önlenmesi için eylem planı hazırlanarak uygulamaya başlandı.

ÖZLÜ, İLGİLİ TÜM KURUMLARI TOPLADI

Kentte hava kirliliğinin kömür kullanımı nedeniyle zirve yaptığı sonbahar ve kış ayları öncesi Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü başkanlığında ilgili paydaşların katılımıyla Düzce Temiz Hava Acil Eylem Planı Toplantısı gerçekleştirildi. Prof. Dr. Erol Güngör Kültür Merkezi’nde gerçekleşen toplantıya İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Alay Komutanlığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Milli Parklar İl Müdürlüğü, DERGAZ ve belediye yetkilileri katıldı. Şimdiye kadar alınan önlemlerin yeterliliğinin ve atılabilecek diğer adımların irdelendiği toplantıda katılımcılar 4 ana başlık altında kirlilikle mücadeleye yönelik ortaya konulan görüşler ve kurum olarak atılacak adımları paylaştı.

"TOPLU HALDE MÜCADELE ETMEZSEK KİRLİLİĞE ENGEL OLAMAYIZ"

Toplantının açılışında konuşan Başkan Özlü, “Düzce’deki hava kirliliği ile mücadelede önemli adımlar attık. Bu sene eylem ve uygulama zamanı. Eylem planını sizlerle paylaşmak istedik. Her kurumun atması gereken adımlar var. Toplu halde mücadele etmezsek kirliliğe engel olamayız. Çünkü Düzce’nin yerleşim planı havanın kirlenmesine çok müsait. Bu bakımdan hemen uygulamaya geçmemiz gerekiyor” dedi.

KİRLİLİĞİN 4 ANA SEBEBİ: SANAYİ, ULAŞIM, YAKMA VE ISINMA

Başkan Özlü’nün ardından Temiz Hava Acil Eylem Planı’na yönelik hazırlanan sunumu katılımcılarla paylaşan Düzce Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Emrah Gülmez; Sanayi, Ulaşım, Yakma ve Isınma olmak üzere 4 başlık altında kirliliğe yol açan kaynaklara yönelik kısa, orta ve uzun vadede hangi kurumların ne şekilde yol izlemesi gerektiğine yönelik bilgi aktardı.

“ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI’NIN ÇÖZÜM ORTAĞI OLACAĞIZ”

Sunumun ardından yeniden değerlendirmede bulunan Başkan Dr. Faruk Özlü, “Bu plan, yasal dayanaklara uygun şekilde hazırlandı. Aynı şekilde mobil ve sabit ölçüm araçlarının sonuçlarıyla yola çıkıldı. Düzce Belediyesi olarak temiz hava konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çözüm ortağı olacağız.  Başta fırın ve lokantacı esnaflarımız olmak üzere mücavir alan içerisinde doğalgaz kullanımını yaygınlaştırmak için adımlar atılacak. Fabrikalarda 24 saat gözlem konusunda kararlı hareket edilecek. Alınan kararlar neticesinde atacağımız adımlar ile bu dönem hava kirliliğinin olumlu şekilde değiştiğini hep birlikte göreceğiz” şeklinde konuştu. Toplantı, kurumların eylem planı üzerinde görüş alış verişi yapmasıyla sona erdi.

DÜZCELİ ZEHİR SOLUMAK İSTEMİYOR

Öte yandan Düzceliler, tekrar kirli hava solumamak için alınan önlemlerin harfiyen uygulanmasını ve kente yakışmayan soruna kesin çözüm bulunmasını istiyor. Alınan önlemlerin yeterli olup olmadığı ise önümüzdeki haftalarda hava izleme haritasına yansıyan rakamlarla ortaya çıkacak.