Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, çölyak hastaları ile glutensiz sofrada bir araya geldi.

Düzce Atatürk Devlet Hastanesi yemekhanesinde düzenlenen etkinliğe; Türkiye Beyazay Derneği Düzce Şube Başkanı Nurullah Çelebi, yerel basın kuruluşları temsilcileri, sağlık yöneticileri ve Düzce Atatürk Devlet Hastanesi’nde yatarak tedavi gören hastalar ve çölyak hastalığı bulunan kamu personeli katıldı.

Programda bir konuşma yapan İl Sağlık Müdürü Yılmaz, Türkiye'de ender bir projeyi Düzce’de gerçekleştirdiklerini belirterek, çölyak hastası ve hastanede görevli 20 kadar personelin bu hizmetten faydalanacağını belirtti.

Çölyak hastalarının hayat kalitesini arttırmak ve bulmakta zorluk çektikleri imkanlara ulaşmalarını sağlamanın en büyük gayeleri olduğunu belirten Yılmaz, hastalığın nüfusa göre her 100 kişiden birinde görüldüğünü vurguladı.

Glüten içeren besinlerden uzak durmaları gerekiyor

Çölyak hastalığı ince bağırsağın ‘Glüten’ adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi ve hassasiyeti olarak tanımlandığını, buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllar gluten içerdiği için çölyak hastalarının glüten içeren besinlerden uzak durmaları gerektiğini, diyet yapılmadığı takdirde ise ileri dönemlerde hastalığın daha ağır ilerleyebileceğini kaydetti.

Düzce Atatürk Devlet Hastanesi’nde diyetisyenler gözetimi ve uygun mutfak koşullarında, kaliteli glutensiz ürünler tercih edildiğini vurgulayan İl Müdürü Yılmaz, tüm hijyenik şartlar sağlanarak, glutensiz yemek hazırlandığını aktardı.

Yılmaz konuşmasının sonunda, projede emeği geçen tüm çalışanlara ve Düzce Beyazay Derneği Başkanı Sayın Nurullah Çelebi ve yönetim kurulu üyelerine, yerel basın kuruluşlarının temsilcilerine desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Düzce Atatürk Devlet Hastanesi’nde sağlık personeli Filiz Elif Samancı da çölyak hastalarının yemekhanede artık rahatlıkla yemek yiyebileceklerini bildirdi.

Kızının da çölyak hastası olduğunu aktaran Samancı, "Sağlık Bakanlığının yapmış olduğu çalıştayın kazanımlarından bir tanesini yaşıyoruz şu anda. Salgın öncesinde hastane olarak bu adımı attık fakat pandemi araya girince biraz yavaşladı. Yemekhanemiz içinde çölyak hastalarına özel yiyeceklerimiz mevcut." diye konuştu.

“Pek çok belirtisi var”

Samancı, çölyakın glütensiz beslenmeyi gerektiren ince bağırsak hastalığı olduğunu vurgulayarak, "Glüten dediğimiz madde aslında bir protein ve glüten olunca vücut alerji geçiriyor ve vitaminler emilmeden ayrılıyor. Karın ağrısı, bulantı, kusma, kabızlık, göbekte öne doğru şişkinlik ve ağır diş bozuklukları gibi pek çok belirtisi var." değerlendirmesinde bulundu.