Tüm Türkiye'nin merakla beklediği haber geldi. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na (TİTCK) yapılan başvuru sonucunda bugün TURKOVAC için Acil Kullanım Onayı resmen verildi. Erciyes Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) iş birliğiyle geliştirilen TURKOVAC'ın ilk aşaması olan Faz 1 çalışmaları, 5 Kasım 2020'de başlamıştı. Türkiye, COVİD-19 salgınına karşı aşı geliştiren 9. ülke oldu.

‘Haftaya başlıyor’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bugün itibariyle Covid-19 aşısı üreten dokuz ülkeden biri olduk" diyerek, TURKOVAC aşısının üretiminin başlamış olduğunu duyurdu. Yıl bitmeden acil kullanım onayı ve üretimi başlamış oldu. Gelecek hafta sonundan itibaren yaygın kullanıma geçmiş olacağız" dedi.

‘Bazı vatandaşlarımız kendi aşımızı bekliyordu’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sinovac ve Biontech aşılarının ardından üçüncü bir alternatif olarak yerli aşımız TURKOVAC'ı da sunabileceğiz. Bazı vatandaşlarımızın aşı olmak için tüm riskleri göze alarak kendi ürünümüzü beklediğini biliyorum. Bu vatandaşlarımızı en kısa sürede randevularını alarak TURKOVAC aşısını yaptırmaya davet ediyorum" dedi.

TURKOVAC ile birlikte yabancı aşıya sıcak bakmadığı için yerli aşıyı bekleyenlerin aşılanmasıyla ülke genelinde aşılamanın yaygınlaşması bekleniyor.