Düzce Üniversitesi, Sağlık ve Çevre Alanlarında İhtisaslaşma Programı kapsamında yapılan ve yapılması planlanan çalışmalarla ilgili Düzce ili ve ilçelerine yönelik paylaşım toplantılarına başladı.

İlk olarak Cumayeri ilçesine yönelik düzenlenen toplantı, Cumayeri Anadolu İmam Hatip Lisesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.  Programa; Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Cumayeri Kaymakamı Haluk Çakmak, Cumayeri Belediye Başkanı Recep Tuna, Ziraat Odası temsilcileri, muhtarlar ile otel ve pansiyon işletmecileri katıldı.

Muhtarlardan destek istedi
Fizibilite ve paydaş toplantıları sonucunda sağlık alanında “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp”, çevre alanında ise “Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı” alanının belirlendiğini söyleyen Rektör Çakar, bu toplantılar ile özellikle muhtarların desteğini almak istediklerini belirtti.

Merdiven altından çıkarmak istiyoruz
Çakar, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp alanında tıbbi bitki üreticiliği, sağlık turizmi ve bu alanda faaliyet gösterecek kişilerin eğitimine odaklandıklarına işaret ederek geleneksel tıbbı, merdiven altından çıkarmak istediklerini sözlerine ekledi.



Düzce Üniversitesi Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş İhtisaslaşma Programı ile bölgesel kalkınmayı özellikle köylerden başlatmak istediklerine dikkat çekti. Sağlık ve çevre alanlarına yönelik yapılan toplantıların ikincisi, Çilimli’de gerçekleştirildi. Çilimli İmam Hatip Ortaokulu’nda düzenlenen toplantıya; Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Çilimli Kaymakamı Mahmut Şener, muhtarlar ve ilgili kesimler katıldı.

Küçük klinikler açılabilir
Toplantıda konuşan Rektör Çakar, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp alanında bir boşluk olduğunu belirterek Rektör Çakar, bu alanı doldurmak istediklerini dile getirdi. Sağlık turizmi içinse pansiyon ve otel gibi işletmelerde küçük kliniklerin açılabileceğini dile getiren Rektör Çakar, köyler de ise ekoturizm alanları oluşturmanın bir başka seçenek olabileceğine dikkat çekti.

Deneme üretimi gerçekleştirmek istiyoruz
Düzce Üniversitesi Rektörünün ardından sunumunu gerçekleştiren Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, hem sağlık alanında hem çevre alanında üretilecek ürünlerin satışının sağlanması konusunda ilaç ve kimya, tekstil, gıda ve birçok alanda faaliyet gösteren firmalarla görüştüklerini dile getirdi.



Düzce’deki 3 köyde 120 dönüm arazide deneme üretimi gerçekleştirmek istediklerini söyleyen Uğraş, tohum temini, ekim eğitimi, hasat, kurutma ve paketleme aşamaları dahil olmak üzere bu çalışmaların Düzce Üniversitesi kontrolünde yürütüleceğini ifade etti.

Haber:Y.SEVER