Kalitesiz kömür kullanımı, trafik ve sanayi kuruluşları nedeniyle yıllar içinde hava kirliliği probleminin büyüyerek insan sağlığını tehdit eder hale geldiği Düzce’nin geçtiğimiz yılın 365 gününden 195’inde kirli hava soluduğu ortaya çıkmıştı.

Acil eylem planı uygulanıyor

Geçtiğimiz yıl kasım ayında zirve yapan kirliliğin ardından Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün girişimleriyle kente getirilen mobil araçlarla kirliliğin nedenini yapılan ölçümler neticesinde saptanmış ve acil eylem planı ilgili kurum ve kuruluşlarla hazırlanarak uygulamaya koyulmuştu. Başkan Özlü, geçtiğimiz günlerde fabrikaların 7/24 gözetim altında tutulacağının, kalorifik değeri düşük kömür satış ve yakımına izin verilmeyeceğinin altını çizerek şehir içi trafiğin de yeni yollarla kent içinden çekileceğini kaydetmişti.

2 istasyonda hava kalitesi ‘orta’ya geriledi

Öte yandan bugün sisli bir sabaha uyanan Düzce’de, yıl geneline yayıldığı ulusal ve uluslararası raporlara konu olan hava kirliliği problemi henüz ekim ayı olmasına rağmen kendisini gösterdi. Uzun zamandır ‘iyi’ seviyede seyreden hava kalitesi, yerleşimin çukur bir bölgede olduğu kente sisin inmesiyle Cedidiye’de 55 ve Aziziye’de 65 puanla ‘orta’ seviye ölçüldü. Bahçeşehir’deki istasyondan gelen veriler ise hava kalitesinin ‘iyi’ değerlendirildiği yönünde oldu.

Kirli havanın işaret fişeği

Veriler insan sağlığını yoğun tehdit oluşturacak yükseklikte olmasa da henüz kış ayları başlamadan ortaya çıkan bu tablo ilerleyen günlerde Düzceliler’in yıllardır olduğu gibi solumak zorunda kalacağı kirli havanın işaret fişeği olarak değerlendirildi. 

3 noktada ölçümler devam ediyor

Hâlihazırda Cedidiye Meydanı, Aziziye Mahallesi ve Bahçeşehir’de 3 sabit istasyon 24 saat hava kalitesi ölçümlerine devam ediyor. Sağlıklı bir hava için ölçülen PM10 değerinin 50 puanın altında olması gerekiyor. Henüz ekim ayının başında ortaya çıkan bu tablonun önümüzdeki günlerde nasıl seyredeceği merak konusu olurken alınan önlemlerin yeterli olup olmadığı da istasyonlardan gelen verilerle ortaya çıkacak.

HABER:  Mehmet GÜNESEN