Hem çevre, hem sağlık alanının kesişim noktasında bulunan tıbbı mantar yetiştiriciliğinde bölge halkına örnek çalışmalar yapan ve gönüllü üreticileri destekleyen Düzce Üniversitesi gerçekleştirdiği tıbbı mantar hasadı etkinliğine Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar da katıldı.

“Yetiştirmeden ambalajlanmaya kadar hepsi üniversitede yapılıyor”

Kompost üretimi, iklimlendirmesi, bakımı ve yetiştirilmesi tamamıyla Düzce Üniversitesi Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı Araştırma ve Uygulama Merkezi (DÜTAGAM) bünyesinde yapılan Şitaki (Shiitake) türü tıbbi mantar, katılımcılar tarafından hasat edilerek, nihai ürüne dönüştürülmek üzere Düzce Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBİT) bünyesinde faaliyet gösteren Üretim Merkezi’ne teslim edildi.

“Bölgeye ait tarımsal atık ürünleri üzerinde tıbbi mantar yetiştiriyoruz”

Konuya ilişkin bilgiler aktaran DÜTAGAM Müdürü Prof. Dr. Süleyman Korkut,  ekim ayında yeni kurulan laboratuvarda tıbbi mantarlardan Uzak Doğu’nun vazgeçilmesi olan ve ‘imparatorların uzun yaşam sırrı’ olarak bilinen Şitaki mantarının üretimine başladıklarını belirtti. DÜTAGAM’ın Türkiye’de ve bölgede sınırlı sayıda tıbbi mantar üretimi gerçekleştiren araştırma merkezi ve laboratuvarlardan bir tanesi olduğunu vurgulayan Korkut, mantar üretim laboratuvarında Düzce yöresinde ortaya çıkan başta fındık zürufu atıkları olmak üzere, kayın ve meşe talaşı atıkları gibi birçok atık üzerinde tıbbi ve yenilebilir mantar üretimini gerçekleştirilebildiğini belirtti.

“Amacımız katma değeri yüksek ürünler üretmek ve bölge halkına da öğretmek”

DÜTAGAM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Çağlar Akçay ise, Merkezin temel amacının bölgede ortaya çıkan tarımsal atıklardan tıbbi mantar gibi katma değeri yüksek ürünler elde etmek ve bu ürünlerin yetiştirme tekniklerini bölge halkına aktarmak olduğunu belirtti.

Önümüzdeki aylarda tarımsal atıklardan tıbbi mantar kompostu hazırlama ve üretim teknikleri kursları düzenleyerek daha fazla üreticiye ulaşmayı ve yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirten Akçay, böylece tıbbi mantar ihtiyacında ülkemizin dışa bağımlılığını azaltarak ithalatın önüne geçmeyi planladıklarını vurguladı. Bölge halkından tıbbi mantar yetiştiriciliğine ilgi duyanları DÜTAGAM’ı ziyaret etmeye davet eden Akçay, daha fazla gönüllü yetiştirici ile şehrimizde ve bölgemizde tıbbi mantar yetiştiriciliğini yaygınlaştırmayı amaçladıklarının altını çizdi.

Düzceliler, Uzak Doğu’da yetişen mantarı Düzce’de yetiştirmeyi başaran üniversite yönetiminden şifayı çevre illerde aramalarının önüne geçerek, DÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki sorunlara da çözüm bulmasını bekliyor.