Hava kirliliğinde bir yılda basamak birden atlayarak Avrupa 5.’liğine yükselen Düzce’de, kirliliğin 3’te 1’ine sanayi kuruluşlarından kaynaklı olduğu tespit edilmesine rağmen 1. OSB’nin 3.5 katına çıkarılması planının ateşli savunucuları bastırıyor. Bir yandan ülkenin en verimli topraklarından olan Hacıahmetler Köyü sınırlarındaki 4 bin 400 dönüm tarım arazisi de sanayi pahasına gözden çıkarılmasına karşılık köylülerin gergin ve çaresiz bekleyişi sürüyor.

Hava kirliliği artıyor, yeşil alan azalıyor, tarım alanları tehlikede…

Yeni tip koronavirüs pandemisinde ülkelerin tarım ürünlerine ihracat kotaları koyması bu alanda her ülkenin kendi göbek bağının kendini kesmesi gerektiğini ve tarımsal üretiminin önemini bir kez daha tartışılamaz biçimde ortaya koyarken Düzce’de, miktarı günden güne azalan tarım alanlarının artık son kısımlarının da sanayiye açılacak olması gelecek adına kaygılandırıyor. Üstüne üstlük hızlı ve plansız yapılaşmayla yeşil alanları bir yılda yüzde 4 birden azalan kentin ‘Yeşil’ unvanı da tehlikede…

Özlü’den kafa karıştıran açıklama

Bu konu kendisine sorulduğunda sürekli seçim döneminde verdiği 18 bin istihdam sözünü hatırlatan, OSB genişletilmesi planını destekleyen Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, ulusal bir gazeteye verdiği röportaj kafaları karıştırdı.

‘Türkiye’ye sıçrama yaptıracak sektörlerden biri de tarım’

Bir yandan OSB genişlemesi için tarım arazilerinin sanayiye açılması için Ankara’da bakanlıklar nezdinde yaptığı görüşmelerde ısrarcı olan Özlü, Türkiye’ye sıçrama yaptıracak sektörlerden birinin de tarım, gıda ve içecek olduğunu belirterek “Uzaya çıkmasanız da olur, ama aç kalamazsınız.” dedi.

‘Uzaya çıkmasanız da olur ama aç kalamazsınız’

Türkiye’nin Hollanda’dan yaklaşık 19 kat daha büyük yüzölçümüne ve verimli tarım arazilerine sahip olmasına rağmen bu ülkenin yalnızca yüzde 20’si kadar tarım sanayi geliri elde edebilmesine vurgu yapan Özlü, “Uzaya çıkmasanız da olur ama aç kalamazsınız. Hollanda’nın tarım sanayii geliri 85 milyar Euro, Türkiye’de ise bu rakam 17,5 milyar Euro. Yani beşte 1'i. Türkiye’nin odaklanması gerekiyor, odaklanırsa sıçrama yapabilir.” diye konuştu.

Bu şartlarda ‘atılım’ nasıl olacak?

Özlü’nün bir yandan Düzce’deki tarım arazilerinin sanayiye açılması için bastıran grubun Ankara temaslarını yürüten isim olurken bir yandan da tarımın önemine vurgu yapan bu konuşması, ‘Bu şartlarda tarımda atılım nasıl mümkün olacak?’ dedirtti.

Şahin de ‘Tarımı önemsiyorum’ demişti

Özlü’nün bu açıklamaları, OSB genişlemesi konusunun ateşli savunucusu olan Düzce Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin’in Hacıahmetler Köyü’nde 4 bin 400 dönüm birinci sınıf verimli tarım arazisinin, köylüleri bilgilendirme zahmetinde dahi bulunmadan sanayiye açılması için süreç devam ederken tarımı çok önemsediğini belirten konuşmasını hatırlattı.  Türkiye’nin havası en kirli ilerinden Düzce’de, kirliliğin en büyük sebebi olan sanayi kuruluşlarının temsilcisi olan Şahin, ülkede sanayide ‘Yeşil Dönüşüm’e en hazırlıklı ilin Düzce olduğunu söylemesi ise şaşkınlığa neden olmuştu.

Söylemle eylem birbirini tutmuyor

Ardı ardına gelen bu açıklamalar Düzce’nin geleceğinin belirsizliğini perçinlerken kafalardaki soru işaretlerine yenilerini ekledi.