Yaz ortasına gelinmesiyle Düzce’de kavurucu sıcaklar etkili olmaya başladı. Bayram tatilinin de yaklaşmasıyla vatandaşlar tatil planlarını hayata geçirmek için yollara düştü.

Düzce Atatürk Devlet Hastanesi'nde dermatoloji uzmanı olarak görev yapan Eda Haşal, son dönemde artan güneş yanığı, güneş çarpması ve sivrisinek ısırması vakalarına karşı vatandaşlara önemli uyarılarda bulunarak yaşamı kolaylaştıran tavsiyeler verdi. Özellikle güneş ışınlarının yeryüzüne dik olarak geldiği saat 10.00 ile 16.00 saatleri arasında vatandaşların mümkün olmadıkça dışarı çıkmamaları gerektiğine vurgu yapan Haşal, yaz aylarında kavurucu sıcaktan korunmak için önemli tüyolar verdi.

“Güneş çarpmasına karşı bol bol sıvı tüketilmeli”

Havaların ısınması ile birlikte güneş yanığı ve güneş çarpmaları vakalarının arttığını belirten ve sıcak havalara karşı cilt sağlığını koruyucu tüyolar veren Haşal, “Bu konuda, vatandaşlarımız saat 10.00 ile saat 16.00 arasında, güneşin dik geldiği saatler arasında dışarıda yaptıkları aktiviteleri sınırlandırmalıdır.  Bu aktiviteler deniz kenarında güneşlenme veya havuz kenarı aktiviteleri olduğu gibi bağ bahçede çalışma ve bu saatlerde gezme gibi aktiviteleri bu saatlerin dışındaki saatlerin dışına sarkıtmalıyız. Vatandaşlarımız güneş yanıklarına ve güneş çarpmasına karşı bol bol sıvı tüketebilirler.  Yaz aylarında buna dikkat etmek lazım. Normalde en az 3 litre günlük sıvı tüketimini öneriyoruz ama yaz aylarında bu ihtiyaç artıyor. Yaptığınız işe, bulunduğunuz yere göre sıvı ihtiyacınız artacaktır. Bu yüzden de bu durumla orantılı olarak sıvı miktarını arttırmakta fayda var. Mutlaka güneş koruyucularını ve şapka takmayı öneriyoruz.” dedi.

“Mutlaka güneş kremi, şapka ve gözlük kullanılmalı”

Güneş yanıklarına karşı güneş kreminin önemine ve doğru kullanımına da değinen Haşal, “Mümkün mertebe kolları ve bacakları güneşten koruyucu daha uzun kollu kıyafetler kullanımını öneriyoruz.  Güneş koruyucuları özellikle 30 ve 50 faktöriyel olmalı ve 2-3 saatte bir tekrar edilerek etkinliğinin devamı sağlanmalı. Güneş kremlerini güneşe çıkmadan yarım saat önceden sürmeyi öneriyoruz ki krem cilt tarafından emilsin ve koruyuculuğu başlasın.” diye konuştu.

“Bu bireyler çok daha fazla dikkat etmeli”

Çocuklarda ve açık tenli bireylerde güneş yanığı ve güneş çarpması vakalarının çok daha fazla olduğunu belirten Haşal, “Çocuklarda ve açık tenli bireylerde bu tarz güneş çarpmaları ve güneş yanıklarına olan yatkınlık daha fazla görülüyor. Önerimiz bu bireyler önlemlere çok daha fazla dikkat etmeliler. Özellikle 6 aydan küçük bebekler gölgede tutulmalıdırlar. Çünkü onlarda oluşabilecek güneş yanığı daha zor fark edilebileceği için etkilerini daha şiddetli görüyoruz. Böyle bir durumda mutlaka hastanede tedavi edilmeleri gerekiyor.  Bir diğeri ise çocuk ve hamilelere yönelik mineral bazlı güneş kremleri var. Ciltte emilmeyen ama cilt üzerinde kalarak koruyan güneş koruyucuları var.  Bunların kullanımını mutlaka öneriyoruz.” dedi.

“Düzce’de sık karşılaştığımız bir sorun”

Son dönemde özellikle İstanbul’da artan sivrisinek vakalarına da değinen Haşal, bu şikâyetle gelen vakaların Düzce’de de olduğunu belirterek “Son dönemde özellikle İstanbul’dan bildirilen çok fazla vaka var.  Biz Düzce’de yaşadığımız için zaten sık karşılaştığımız bir sorun. Biliyorsunuz sivrisinekler durağan suların bulunduğu yerlerde çok fazla sorun yaratabiliyorlar. Bizim bu konuda önerimiz, oda için koruyucu olan ürünler ile beraber cilt üzerine olan ürünler de var.  Bunların kullanımı ile beraber aynı zamanda ısırık ya da kabarmalara yönelik antibiyotik ve yatıştırıcı içeren kremler var onları öneriyoruz.  Bir de alerji hapı ya da alerji şuruplarını o sırada kullanmayı öneriyoruz. Ne kadar dikkat edersek edelim cildimiz çok temiz temiz bir bölge değil, üzerine mikrop binebiliyor onları engellemek lazım.” diyerek sinek ısırıklarına karşı gerekli olan koruyucu ürünlerin kullanılması gerektiğinin altını çizdi.

“Şark çıbanına dikkat…”

Özellikle Güneydoğu Bölgesi’nde görülen ‘Şark çıbanı’ denilen ve sivrisinek ısırığıyla başlayan yaralanmalar karşı o bölgeden gelen vatandaşlara uyarıda bulunan Haşal, “Özellikle Güneydoğu Bölgesi’nde sinek ısırıkları sonrasında bizim ‘Şark çıbanı’ dediğimiz’ uzun süren ilk başta sivilce gibi olan ve sonra uzun vadeli bir yaraya dönen oluşumlar olabiliyor. O bölgelere seyahatlerden sonra bu tarz yaralara dikkat etmek gerekiyor.” şeklinde konuştu.  

HABER: Mustafa KİLELİ