Düzce Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Kemal Peker, Türkiye’de her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında kutlanan "Organ ve Doku Bağışı Haftası" kapsamında organ nakli konusunda önemli bilgiler verdi.

Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar için Organ Nakil Merkezleri büyük önem arz ettiği biliniyor. Düzce Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi de hizmet vermeye başladığı günden bu yana gerçekleştirdiği operasyonlarla hastalara umut olmaya devam ediyor. Organ ve Doku Bağışı Haftası" dolayısıyla konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Düzce Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Kemal Peker, organ nakli konusunda doğru bilinen yanlışlara dikkat çekti.

 “Vücut bütünlüğünde bozulma olmaz”

Organ naklini, birçok kronik organ hastalıklarında söz konusu organda tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeni ile organın fonksiyonunu yerine getirememe durumunda uygulanan rutin ve geçerli bir tedavi yöntemi olarak tanımlayan Prof. Dr. Peker; organ bağışında bulunan kişinin ameliyatında cenaze bütünlüğünün bozulduğu yönündeki algının yanlış olduğuna dikkat çekti. Kadavradan organ çıkarma işleminin herhangi bir canlı ameliyatı kadar büyük bir özenle yapıldığını vurgulayan Prof. Dr. Peker, “Organlar çıkarıldıktan sonra anatomiye uygun şekilde karın kapatılır. Vücut bütünlüğünde bozulma olmaz.” dedi.

“Alıcı ve vericiye her türlü inceleme ve tetkik yapılıyor”

Canlıdan canlıya nakillerin verici için herhangi bir hayati risk oluşturmaması adına yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Kemal Peker, “2238 sayılı kanun 9. maddeye göre organ ve doku alınması, aşılanması ve naklinden önce verici ve alıcının yaşamı ve sağlığı için söz konusu olabilecek tehlikeleri azaltmak amacıyla gerekli tıbbi inceleme ve tahlillerin yapılması ve sonucunun bir olumluluk raporu ile saptanması zorunludur. Bu yüzden alıcıya da vericiye de gerekli her türlü tıbbi inceleme ve tetkik yapılmaktadır.” diye konuştu.

“Bedel karşılığı organ doku alınması ve satılmasının yasaktır”

2238 sayılı yasanın 5. maddesine göre on sekiz yaşını doldurmamış ve mümeyyiz olmayan kişilerden organ ve doku alınmasının yasak olduğunun altını çizen Prof. Dr. Peker, “Aynı yasanın 6. maddesine göre on sekiz yaşını doldurmuş ve mümeyyiz olan bir kişiden organ ve doku alınabilmesi için verici en az iki tanık huzurunda, açık bilinçli ve tesirden uzak olarak tutanağı imzalaması ve bu tutanağın bir hekim tarafından onaylanması zorunludur.” ifadelerini kullandı.

“Organ naklinde yaş sınırı yoktur”

Organ nakli için bir yaş sınırı olmadığını belirten Prof. Dr. Peker, yine ilgili yasaya göre bir bedel karşılığı organ doku alınması ve satılmasının yasak olduğunun altını çizerek açıklamasına şu şekilde devam etti:

“Hukuka aykırı olarak organ ve doku alan, satan, satın alan, satılmasına aracılık eden, saklayan, nakleden veya aşılayan, organ ve doku teminine yönelik olarak ilan veya reklam veren veya yayınlayan kişiler hakkında ceza hükümleri uygulanır.” ifadelerini kullandı.

 Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi’nin yaklaşık bir yıl önce almış olduğu ruhsat çerçevesinde pandemi koşullarında her türlü tedbiri alarak organ nakillerini başarıyla gerçekleştirdiğini kaydeden Prof. Dr. Kemal Peker, bu çerçevede Düzce Üniversitesi Organ Nakli Merkezi’nde bugüne kadar beş hastaya böbrek (İkisi canlıdan-canlıya), iki hastaya da karaciğer nakli gerçekleştirdiklerini belirtti.

Organ ve doku naklinde ortaya çıkan en temel sorunun organ bağışı hakkında yeterince farkındalık oluşmamış olduğunu belirten Prof. Dr. Peker, bu nedenle organ bağışı ile organ nakli bekleyen binlerce hastaya umut olunabileceğinin altını çizdi.

Organ Bağışı Farkındalık Standı kuruldu

Öte yandan Düzce Üniversitesi Hastanesi’nde 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası kapsamında farkındalık standı kuruldu.

Organ Bağış ve Nakil Koordinatörlükleri tarafından kan alma birimi bekleme alanında kurulan stantta; hasta, hasta yakınları ve sağlık çalışanlarına organ bağışının önemini anlatmak, organ bağış bilincini geliştirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla broşür ve afişlerle bilgilendirme yapıldı. Organ bağışı yapmak isteyen gönüllülerin talepleri standa görev yapan Organ Bağış Biriminde görevli hemşire Esin Er tarafından form doldurularak kabul edildi.

Düzce Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcıları Prof. Dr. Mevlüt Pehlivan ve Dr. Öğr. Üyesi Kürşad Öneç, Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Kemal Peker, Organ ve Doku Bağış Koordinatör Vekili Doç. Dr. Attila Önmez, Hastane Başmüdürü Fatma Eravcı, Başhemşire Nevin Şen ve Başhemşire Yardımcıları Hacer Ak Akgün, İlknur Kuzyaka standı ziyaret etti. Organ bağışının, organ nakli bekleyen hastalar için umut olduğunu vurgulayan Düzce Üniversitesi Hastanesi yönetimi, tüm vatandaşları gönüllü organ bağışçısı olmaya davet etti. 

Vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gören organ ve doku bağışı standı, organ ve doku bağış haftası boyunca mesai saatleri içerisinde kan alma bekleme alanında bilgilendirme yapmaya devam edecek.