Cahit Üstüner’in hazırlayıp sunduğu ve Çarşamba günleri Öncü Radyo Televizyon ortak yayınıyla izleyicisiyle buluşan İş’te Düzce programının bu haftaki konukları Beslenme ve Diyet Uzmanı Nida Duran ve  Serenay Yavuz oldu. Koronavirüse karşı insanların bağışıklık sistemlerini güçlü tutması gerektiğini ifade eden uzmanlar, riskli grupta olan 65 yaş ve üstü vatandaşlar için hayati uyarılarda bulundu.

“Yaşlı insanlarda en önemli olan şey kaliteli uyku”

65 Yaş üstü vatandaşlara evde geçirdikleri vakit içerisinde beslenme konusunda tavsiyeleriniz neler olabilir sorusuna Beslenme ve Diyet Uzmanı Nida Duran şöyle cevap verdi :Yaşlılarımızda en önemli olan şeylerden bir tanesi kaliteli uyku, öğün atlamamaları gerekiyor en sık rastladığımız şeylerden bir tanesi bu. Nedir bu? Sabah kahvaltı yapıyorlar ve akşama kadar aç durup sonra bir daha yoğun bir yemek yiyorlar, sonra uyku hali, baş ağrıları bu tarz şeyler yaşayabiliyorlar. Biz genelde yaşlılarımıza vitamin ve mineralden zengin olması adına günlük bir beslenme programı oluşturuyoruz. Nedir bu? Sabah kahvaltılarında kalsiyumdan yüksek, kemik yapısına ve protein ağırlıklı olması için güzel bir şekilde kahvaltıyla başlatıyoruz daha sonra öğle yemeğine aç girmemeleri için arada bir vitamin ve minerali karşılamak için meyve veriyoruz daha sonra ara öğün olarak tekrar bir meyve ve akşam yemeğini çok kaçırmamak daha sonrasında uyku halini yaşamamaları için yine bir ara öğün veriyoruz. Yani günde 5-6 öğün beslenme yaparak sağlıklı bir şekilde aç kalmadan bağışıklık sistemini güçlendirmeyi hedefliyoruz.

“Su tüketimleri çok önemli”

Su tüketiminin önemine vurgu yapan Duran şunları söyledi: “Su tüketimleri çok önemli günde en az 2 litre su içmeleri gerekiyor. Bir de ilacı yutacak kadar su içsek yeter gibi bir şey oluyor ama yaşlandıkça susama reseptörleri çok azalıyor ve yaşlılar susadıklarını hissetmiyorlar bu da metabolizmanın düşmesine sebep olabiliyor. Vücut fonksiyonlarının çalışmasında büyük gerileme oluyor, çok ilaç kullandıkları için böbreklere yük bindiği için bu da aynı şekilde hastalıklara sebep olabiliyor mutlaka en azından ilaçlarını yutarken bir bardak suyun tamamını içsinler. Su çok önemli bağışıklık sistemleri için.Öte yandan omega3 açısından zengin besinler olarak balığı, eti, tavuğu vesaire bunları hayatlarından çıkarmamaları gerekiyor. Beslenme açısından şuan bunlar önemli.”

“Sağlıklı beslenmek bağışıklığımızı güçlü tutar”

Koronavirüsle mücadele etmenin tek yolu sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme olduğunu ifade eden  Beslenme ve Diyet Uzmanı Serenay Yavuz şunları aktardı: “Sağlıklı beslenmek için de bağışıklığımızın güçlü olabilmesi için de pek çok öneri var tabi ki ama birkaç maddede sıralamam gerekirse vitamin ve mineralden zengin antioksidan içeriği zengin sebze ve meyvelere bu dönemde daha çok yer vermemiz gerekiyor beslenmemizde. Nedir bunlar? Yeşil yapraklı sebzeler tere, roka, maydanoz, dere otu, marul veya antioksidan içeriği yüksek olan meyveler nar, yaban mersini, kivi, elma, armut gibi meyveler dahil edilebilir beslenmeye.”

“Demir eksikliği bizim için sorun”

Sabah kahvaltısının önemine vurgu yapan Yavuz şunlar ifade etti: “Kaliteli ve yeterli proteini biz nereden alacağız? Sabah kahvaltılarında yumurta ve peynirden, öğle ve akşam yemeklerinde et, tavuk, balık gibi gurubu tüketerek alacağız. Onun dışında doğal probiyotik kefir, ev yapımı yoğurt, tarhana bizim için bunlar önemli ve tüketilmesi gerekiyor, çünkü bağışıklığı güçlendirici. Doğal antibiyotik dediğimiz sarımsak ve soğan bunları çiğ yiyebilirler ya da salatalarına ekleyebilirler. Yemek yaptıkları zaman çok kızartmadan zeytin yağ ile birlikte yapılarak yemeklerine dahil edebilirler. Baharatlar bu dönemde bizim kurtarıcımız zerdeçal, zencefil, karabiber, pul biber, hem metabolizmamızı bunlar hızlandıracak hem de bağışıklığımızı güçlendirecekler. Demir eksikliği bizim için sorun. Bağışıklığın düşürülmesine sebep oluyor ve enfeksiyona karşı duyarlı hale getiriyor aslında bizi demir eksikliği. Et, yumurta, kuru baklagiller ve kuru meyveler tüketilerek bu eksiliğimizi beslenme ile bu şekilde giderebiliriz. Çinko bağışıklık sistemini güçlendirici hücreleri üreterek aslında bize destek oluyor balık olabilir, yağlı tohumlar olabilir, badem, ceviz, fındık gibi.”