Kurban Bayramı için geri sayım sürerken, Düzce’de hayvan pazarında hareketlilik devam ediyor. Özenle yetiştirdikleri kurbanlıkları, sabah saatlerinden itibaren pazara getirmeye başlayan besiciler, alıcılarla sıkı pazarlığa giriyor.

Ancak uzmanlar, kurbanlık alırken ve kurban kesimi yaparken, hijyen kurallarına dikkat edilmesi konusunda uyarı yaptı.

Kurbanlıkların, Düzce’deki hayvan pazarından, özellikle veteriner hekim kontrolü ile alınması gerektiğini belirten uzmanlar, bunun hem hayvan hem de insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Özellikle hayvan kesimi ile ilgili uyarıda bulunan uzmanlar, “Kesimin ardından hayvanın kanı iyi bir şekilde akıtılmalı. Hava sıcak olduğu için ilk 20 dakika içerisinde hayvanın iç organlarının çıkarılması son derece önemlidir. İçeride kaldığı süre, her zaman etin kontaminasyon dediğimiz mikrobiyal riskini artıracağı ve bozulmayı hızlandıracağından mümkün olduğunca erken vakitte iç organların çıkarılması gerekir ama kanı iyi akıtıldıktan sonra. Kanı iyi akıtılmazsa bu, etin muhafaza süresini etkiler, aynı zamanda yine et kalitesiyle ilgili olumsuz sonuçlar doğurabilir. İncili tüberküloz dediğimiz, özellikle hayvanın karın ve göğüs boşluğu kısımlarında inci benzeri nohut veya mercimek tanesi büyüklüğünde yapılar varsa bunlara sakın dokunmasınlar. Bu mevsimlerde etlerin, 20-30 dakika içerisinde serin yere alınması gerekiyor, dondurucuya değil. İlk 3-5 saat serin, hava akımı olan yerde etin kendine gelmesi gerekir. Bu, hem etin muhafazasının uzaması hem kasın ete dönüşmesi açısından önemlidir." İfadelerine yer verdi.

Et Zehirlenmelerinin yüzde 90'ı kesim hatalarından kaynaklanıyor

Et zehirlenmelerinin yüzde 90’ının kesim hatalarından kaynakladığını kaydeden uzmanlar, şu ikazları yaptı:

 “Yine de sokaklarda kaçan hayvanlar, kendini yaralayan veya zehirlenen insanlar görüyoruz. Bu tip durumlara düşmememiz için vatandaşımızın da bu konulara özen göstermesi gerekiyor. Gıda zehirlenmelerinde, hayvansal gıdalar diğer gıdalara oranla büyük paya sahiptir. Eğer hayvanda tüberküloz, şarbon, kuduz veya diğer paraziter hastalıklar varsa, bu hayvanları keserseniz bunlar bir şekilde doğrudan veya dolaylı yolla size bulaşabilir. Hayvanınız sağlıklı ama keserken hijyenik olarak dikkat etmediniz, toprakta, havada, ekipmanda, kişilerin ellerinde, mutfağınızda her yerde çeşitli mikroorganizmalar vardır. Bu mikroorganizmaların bir kısmı insanlarda hastalık yapar. Kesim alanlarında insanlar eti satırla parçalıyor, o satırı yere koyuyor, bağırsakları temizlediği bıçağı ete temas ettiriyor, herhangi yara veya dokuyu parçalarken bıçak da kirleniyor, onu gereken temizliğe dikkat etmeden diğer tarafa bulaştırıyor. Bu gibi durumlarda gıda enfeksiyon riski artıyor ve yüzde 90'lara çıkıyor.”

Öncü Haber Merkezi / AA