2021 yılı geride kalırken Düzce’nin kronik hava kirliliği sorunu yeni yıla da taşındı. Yıl içinde acil eylem planının devreye alınmasıyla çözümüne yönelik adımların atıldığı kirli hava ile ilgili henüz netice alınamadı.

Son bir haftada hiç ‘iyi’ çıkmadı…

Düzceliler, 2022 yılına da kirli hava soluyarak girerken kentte Cedidiye Meydanı’ndaki istasyonda son bir haftada hava kalitesi hiç ‘iyi’ çıkmadı. Aziziye Mahallesi’ndeki istasyonda ‘iyi’ havanın ölçüldüğü süre ise 8 saat oldu. Yüksekte kalan Bahçeşehir bölgesinde ise havanın sürekli ‘iyi’ kalitede olduğu raporlara yansıdı.

Aziziye ‘hassas’, Cedidiye ‘orta’, Bahçeşehir ‘iyi’

Son ölçümlere göre, solunabilir sağlıklı bir hava için en fazla 50 olması gereken hava kirliliği endeksi, Aziziye Mahallesi’ndeki istasyonda 102 olurken bu sonuç ‘hassas’ olarak değerlendirildi. Cedidiye Meydanı’nda ise bu değer 96 olurken, hava kalitesi ‘orta’ oldu. Bahçeşehir İstasyonu’nda ise kirlilik endeksi 13 olurken bölgede yaşayan vatandaşlar temiz havalı bir sabaha uyandı.

Mücadele sürüyor, Düzceliler kesin çözüm bekliyor

Düzce Belediyesi ile Çevre ve şehircilik İl Müdürlüğü, kirliliğin 3’te 1’ini oluşturan sanayi kuruluşlarına denetim başta olmak üzere kalitesiz kömür yakımı ve trafik kaynaklı kirlilikle mücadele çalışmalarını sürdürüyor. Ölümle sonuçlanabilen sağlık problemlerini tetikleyebilen büyük soruna karşı Düzceli vatandaşlar kesin çözüme kavuşturulacağı günü bekliyor. Soğuk ve sisli günlerde kirlilik seviyesinin geçen yıllarda olduğu gibi daha da artmasından korkuluyor.

HABER: Mehmet GÜNESEN