1 Temmuz’da tam normalleşme sürecinin başladığı, geçtiğimiz hafta itibariyle de HES kodu ve açık alanlarda maske zorunluluğunun kaldırıldığı yeni tip koronavirüs salgınında, vaka sayılarındaki düşüş devam ediyor. Son bir ayda yüzde 75 oranında azalan günlük vaka sayısı dün itibariyle 30 binin altına geriledi. Aralık ayından bu yana en düşüş vaka sayısı kaydedildi.

Haftalık tablo açıklandı

Öte yandan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, 19-25 Şubat haftasına ait illere göre 100 bin kişide görülen vaka haritasını açıkladı. En yüksek vaka yoğunluğu 100 binde bin 476 ile Kırşehir’de, en düşük ise 58 ile Van’da saptandı.

1 haftada 0,7 puan düşüş

Salgının son 15 ayın zirvesine çıktığı Düzce’de önceki hafta başlayan düşüş uzmanların tüm ‘Düşüş hızlanmalı’ uyarısına rağmen yine durdu. Düzce’de bir haftada 100 bin kişide görülen vaka sayısı yalnızca 0,7 puan düşüşle 687 oldu. Buna göre 19-25 Şubat haftasında Düzce il genelinde 2 bin 751 kişi da COVİD-19 salgınına yakalandı. Günlük ortalama vaka sayısıysa 393 olarak gerçekleşti.

4 günde 5 kaybımız var

Öte yandan Düzce’de son 4 günde, hastalığı ağır geçiren ve tedavilerine pandemi yoğun bakımında devam edilen 5 kişi daha hayata tutunamadı. Son ölümlerle birlikte kentteki salgın kayıpları 385’e yükseldi.

Durağan tablo kaygılandırıyor

Yurdun genelinde vaka sayılarında yaşanan düşüşe rağmen Düzce’deki durağan tablo salgında açık alanlarda maske zorunluluğunun da kaldırıldığı şu günlerde kaygılandırdı. Özellikle 65 yaş üstü ve kronik hastalığı bulunan vatandaşlar üzerindeki ölümcül etkisini sürdüren ve peş peşe acı haberlerin geldiği pandemiye karşı uzmanlar Düzceliler’i bir kez daha uyardı.

Kurallara dikkat!

Vaka sayılarının halen çok yüksek olduğuna dikkat çeken ve düşüşün hızlanması gerektiğini belirten uzmanlar kapalı alanlarda maske kullanımı, mesafe ve hijyen kurallarına tam uyum ile en az 3 doz aşılamayla salgının geride kalması için vatandaşların üzerine düşeni yapması gerektiğinin altını çizdi. Geçen haftaki maske zorunluluğunun ve HES kodunun kaldırılması kararının ise önümüzdeki hafta açıklanacak tabloya nasıl yansıyacağı merak konusu oldu.

HABER: Mehmet GÜNESEN