Türkiye’de her yıl yüzbinlerce kişi başta tütün bağımlılığı olmak üzere alkol ve madde bağımlılığı nedeniyle hayatını kaybediyor. Kumar bağımlılığı nedeniyle insanların hayatı kararırken günümüzde en büyük tehditlerden olan teknoloji bağımlılığı ise insanları sosyal yaşamadan kopararak çeşitli sağlık sorunlarına neden oluyor.

Düzce’de de en büyük sorunlardan olan madde bağımlılığıyla mücadele kapsamında emniyet güçleri zehir tacirlerine karşı operasyonlarını sürdürürken Yeşilay Düzce Şube Başkanı Av.Arb. Ali Dilber 26 Haziran Dünya Uyuşturucu ile Mücadele Günü’nde bağımlılıklardan uzak bir yaşamın önemine dikkat çekti.

UYUŞTURUCUYA GİDEN YOL ALKOL VE SİGARADAN GEÇİYOR!

Bağımlılıkların gençler başta olmak üzere tüm toplumun karşı karşıya olduğu bir risk olduğuna dikkat çeken Dilber, “26 Haziran Dünya Uyuşturucu ile Mücadele Günü’nde tek gündem uyuşturucu maddeler gibi gözükse de, bağımlılıkları birbirinden keskin çizgilerle ayırmanın mümkün olmadığını biliyoruz. Yapılan çalışmalar madde kullanıcılarının yüzde 97’sinin sigarayla, yüzde 58’nin alkolle bu maddeye geçtiklerini gösteriyor. Dolayısıyla biz Yeşilay olarak tütün, alkol, madde, kumar ve teknoloji bağımlılıklarının tümüyle mücadele ediyoruz. 7’den 77’ye her yaş grubunda sağlıklı yaşam bilincini teşvik edecek projelerle önleyici çalışmalara odaklanırken; bağımlı bireylere de YEDAM’larda destek sağlıyoruz. Amacımız bağımlılıklardan uzak; ruhsal, fiziksel ve sosyal olarak sağlıklı nesillerin yetiştirilebilmesini sağlamak. Toplumun tüm kesimlerinin de bunun önemini kavramasını, gönülden Yeşilaylı olarak bize destek olmasını bekliyoruz.” sözleriyle talep eden vatandaşlara destek olmaya hazır olduklarını ifade etti.

BIRAKMAK İÇİN DESTEK BİR TELEFON KADAR YAKIN

Bağımlılara ve yakınlarına ücretsiz psikolojik danışmanlık ve rehabilitasyon desteği hedefiyle kurulan Yeşilay Danışmanlık Merkezlerinin (YEDAM) sayısının Türkiye genelinde 100’ü aştığını belirten Dilber,  “YEDAM’ın tamamı bağımlılık alanında uzman psikologlardan oluşan ekibi ile uyuşturucunun yanı sıra sigara, alkol ve internet ile ilgili sorunlar yaşayan kişilere psikolojik ve sosyal destek sağlayarak yeniden hayata kazandırılmaları için yardımcı oluyor. Aynı zamanda aile ve yakınlarına da destek vererek bozulan yaşam düzeninin onarılmasını ve ilişkilerin sağlıklı devam etmesini destekliyor.” diyerek Bağımlılar ve yakınlarının  115 YEDAM Danışma Hattı’na ulaşarak destek alabileceğini söyledi.