Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, 10 Mart Dünya Böbrek Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Kronik böbrek hastalığının dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çeken Dr. Yılmaz, erken teşhisin önemine vurgu yaptı.

‘Erken teşhis çok önemli’

Yılmaz, hastalığın farkındalığının düşük olmasının, erken dönemde tespit edilmesine imkân vermediğini, bireylerin hastalığının farkında olmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliğine yakalandığını ve kişinin yaşam kalitesinin bozulduğunu belirtti.

Bu durumlarda mutlaka hekime başvurun!

Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da böbrek hastalığının olabileceği söyleyen Dr. Yılmaz, sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma ve yanma, damla damla idrar yapma, kırmızı kahverengi renkte idrar yapma ve tuvalete yetişememe gibi şikâyetlerde mutlaka hekime başvurulması gerektiğini ifade etti.

Böbrek sağlığını korumak elimizde

Böbrek sağlığı konusunda ülke genelinde toplum bilincini arttırmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü aktaran Yılmaz, böbrek sağlığının korunmak için düzenli egzersiz yapılmasını, sağlıklı beslenilmesini, vücut ağırlığının korunması konusunda Düzceliler’i uyardı.

Zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalı

Tuzlu yiyeceklerden, sigaradan ve zararlı alışkanlıklardan kaçınılması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, böbrek rahatsızlıklarının zamanında fark edildiğinde önlenebilen veya en azından geciktirilebilen bir hastalık olduğunu yineledi.