Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, yaklaşık 14 aydır gündemin bir numaralı maddesi olarak yaşamın her alanını olumsuz etkilemeye devam eden yeni tip koronavirüs salgınında Düzce’deki son durumla ilgili Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Canan Üstüner’in sorularını yanıtladı.

EN BULAŞICI ARALIK 4-10. GÜNLER

COVİD-19 olan birinin en bulaştırıcı olduğu günlerin 4 ve 10. günler arası olduğunu aktaran Yılmaz,4. gün ile 10. gün arasında ortalama yüzde 95 oranı üzerinde bulaştırıcılık oranı. Pozitif çıkan hastalardan 10. günün ardından aldığımız (PCR) testinde pozitiflik zaman zaman çıkabiliyor. Virüsün kapsül kalıntılarının olduğu kabul ediliyor Bilim Kurulu tarafından. Bu yüzden daha önce 14 gündü karantina süreci şu anda 10 güne indi sebebi de hastalık belirtileri 72 saatten sonra başlıyor, 72 saatten sonra belirtileri başlamış bir kişide 4. gün ile 10. gün arası dediğimiz için 7-8 günlük bir periyodu kapsıyor. O yüzden hastalık başladığı andan itibaren 10 gün karantinaya aldığımızda bulaştırıcılığı kalmadığı kabul ediliyor” dedi.

BÜTÜN HEKİMLER DÖNÜŞÜMLÜ COVİD SERVİSİNDELER

Salgınla mücadelenin kahramanları sağlık çalışanlarının Düzce’deki çalışma sisteminden bahseden Yılmaz, “ Düzce’de 140 civarında uzman hekimimiz var, 200’ün üzerinde de hekimimiz mevcut. Tabii tek başına yürütülebilecek, tek branş üzerinden gidilebilecek bir süreç olmadığı için çalışan bütün hekim arkadaşlarımız pandemi servislerinde dönüşümlü olarak çalışıyorlar. Diğer bir kısmı da diğer sağlık hizmetlerine devam ediyor. Sonra da kendi aralarında dönüşümlü olarak buna devam ediyorlar. Personelimizin hemen hemen yarısı COVİD servislerinde ve COVİD’le ilgili bölümlerde çalışıyor.” diye konuştu.  

Hemşirelerin 24 saat esasına göre çalıştığını kaydeden Dr. Yılmaz, “Gönüllü olan arkadaşlarımız, hiç değişmeyip orada olan arkadaşlar da var. Hastanedeki belli branşlar haricindekiler bütün personel dönüşümlü olarak çalışıyorlar. Örneğin enfeksiyon hastalıklarını değiştirme şansınız yok. Göğüs Hastalıkları, Dahiliye hekimlerimiz onlar sürekli COVİD’in içinde yer alıyorlar. Serviste çalışan arkadaşlarımız varken bir kısmı da COVİD bölümlerinde çalışıyorlar. Ortopedi, Cildiye, Beyin Cerrahisi servisinde çalışan hekimlerimizde COVİD servislerinde çalışıyorlar”

“ÖDENEK GELİR GELMEZ BİZ HESAPLARA AKTARIRIZ”

Sağlık çalışanlarının merakla beklediği ek ödemelerin valiliğe ulaştığı ancak çalışanların hesabına aktarılmadığı yönündeki iddiaları da değerlendiren Yılmaz, “Ek ödemeyle ilgili farklı konular konuşuluyor. Genel ödenekle ilgili bizim bir sıkıntımız yok, ödenek gelir gelmez biz hesaplara aktarırız onda bir sıkıntı yok. Birkaç gün içinde bordrolar hazırlanır, 2-3 gün içinde hesaplarına geçiyor. Sağlık çalışanlarımıza herhangi bir mağduriyet yaşatmayız. Yeni bir ödenek çalışmasının varlığı söz konusudur. İyileştirme yapılması adına sağlık çalışanlarının durumu adına, henüz yüzde 100 neticelenmedi. Onun sonuçlanmasını bekleniyor. Neticelenince de daha iyi şartlarda hesaplarına yatırmayı ümit ediyoruz” dedi.

“VİRÜSE YAKALANLARIN SERİNKANLI OLMASI GEREKİYOR”

Koronavirüse yakalanmış birinin süreç boyunca yanında olduklarını hatırlatan Yılmaz, “Testinizin pozitif çıktığı gün itibariyle ekiplerimiz aynı gün içerinde birkaç saat içinde pozitif olan kişi ile iletişim kurarak müdahale ediliyor. Çok sıkıntı yapmaya gerek yok, normal beslenmemize devam ediyoruz. Solunum sıkıntısı ve ateş gibi etmenleri takip ediyoruz. Gerçekten çok solunum sıkıntımız varsa 38.5 ve 39 derecenin üzerinde ateşiniz var ise o zaman sağlık tesisine müracaat ediyoruz. Ya da ekiplere haber veriyorlar biz gelip alıyoruz. Biz onlara her türlü yardımcı oluruz. Sonuçta burada virüse yakalanan birçok kişi rahatça atlatabiliyor. Burada önceliğimiz ağır geçirenleri kurtarabilmek. Onlara hemen ulaşıp destek olup tedavi etmek ve onların hayata tutunmasını sağlamaktır. Virüse yakalandık diye moral bozmaya gerek yok. Gayet serinkanlı olmamız gerekiyor. Kendimizi iyi desteklememiz gerekiyor. Çünkü her hastalıkta moral çok önemli, moralimiz iyi olursa muhakkak bu süreci daha iyi atlatırız” sözleriyle hastaların moralini yüksek tutması gerektiğini belirtti.

“İLAÇLAR HASTALIĞI AĞIR GEÇİRMEYİ ÖNLÜYOR”

Yılmaz, koronavirüs tedavisinde kullanılan ilaçların ağır geçirme ihtimali üzerindeki etkisine vurgu yaparak, “Virüsü hiç fark etmeden atlatan vatandaşlarımız da oluyor. Ama Bilim Kurulu’nun tavsiye ettiği konu bu ilacı erken kullanmaya başladığımızda yaygın akciğer enfeksiyonun da yayılmasını engellediği düşünülüyor. O yüzden erkenden bu ilacın verilmesini ve akciğer enfeksiyonunun yayılmasını engelleyerek ağır geçmemesini sağlıyoruz. O yüzden ilk 24 saat içinde ilacı vatandaşlarımıza ulaştırmayı sağlıyoruz. İlacı kullanmalarını tavsiye ediyoruz ama yine de kendi takdirleri.”

“RAMAZAN AYINDA AŞILAMA YAVAŞLADI”

Salgınla mücadelede en önemli silah olan aşı seferberliğinde Düzce’de toplam 115 bin doza yakın aşının uygulandığını açıklayan Yılmaz, “115 bin civarında aşılama yaptık şuanda 50 yaş grubundayız 45 yaş grubuna yaklaşıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız muhtarlarında aşılanacağını bir konuşmasında ifade etmişti. Bakanlığımız haziran ayına doğru 40 yaş altına inmeyi planlıyor. Tabii Ramazan ayında olmamız dolayısıyla biraz yavaş ilerliyor şu anda ama sürecimiz devam ediyor” dedi.

“İFTAR SONRASI AŞILAMA YAPILIYOR”

Aşının orucu bozduğuna düşünen vatandaşların bu kaygılarına yönelik iftar sonrası aşılama yapıldığını belirten Yılmaz, “Biliyorsunuz Diyanet İşleri Başkanlığı bu konu ile ilgili bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada aşının orucu bozmadığı söylenmişti. Tabii biz fetva verecek makamda değiliz. Ama açıklamayı yaptılar yine de vatandaşlarımız için iftar sonrası için randevularımız açık isteyen vatandaşlarımız iftardan sonra da aşılarını olabilecekler” diye konuştu.

HABER: Mehmet GÜNESEN