Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla bir açıklama yaparak bağımlılıkları geride bırakarak sağlıklı yaşama davet etti. Dr. Yılmaz, sigara kullanımının ölüm sebepleri arasında en önde gelen risk faktöründen biri olduğunu ve aynı zamanda birey ile ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlık olduğunu belirtti.

Ölümcül hastalıklara davetiye çıkarıyor

Tütün kullanımı, COVİD-19 ile mücadele ettiğimiz bu dönemde her zamankinden çok daha fazla tehlike içermekte olduğunun altını çizen Dr. Yılmaz, sıklıkla tütün ürünü kullanımının bir sonucu olan KOAH, astım, kalp damar hastalıkları gibi pek çok kronik hastalık, tütün ürünü kullananlarda, kullanmayanlara göre çok daha sık görülmekte olduğunu kaydetti.

COVİD-19’u ağır geçirme riski 14 kat artıyor

Virüsün tütün kullananlarda çok daha uzun ve ciddi seyrettiğine ve ölüm riskinin arttığına vurgu yapan Yılmaz, “COVİD-19'lu hastalardan sigara içme öyküsü olanlarda pnömoni gelişme, hastanede yatma, yoğun bakım ve ventilatör desteğine ihtiyaç duyma riski sigara içmeyen hastalardan 14 kat daha fazla olduğunu bilimsel veriler göstermektedir.” dedi.

Uzmana başvurmadan sigara bırakma ürünlerine itibar etmeyin

Sigarayı bırakmanın mümkün olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Yılmaz, sigara bırakma tedavisinde davranış danışmanlığı ve ilaç tedavisinin büyük önem taşıdığını söyledi. Doktor kontrolündeki ilaç tedavisinin amacının sigaranın bırakılmasını izleyen dönemde ortaya çıkan nikotin yoksunluğunu gidermek olduğunu kaydeden Yılmaz, bunun dışında bir sağlık uzmanına başvurmadan satılan sigara bırakma ürünlerine itibar edilmemesi gerektiğini belirtti.

‘Bırakmak isteyenlerin yanındayız’

Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve sigara bırakma poliklinikleri aracılığıyla kesintisiz destek sağlandığını belirten Dr. Yılmaz “Alo 171 ve Sigara Bırakma Polikliniklerimiz tarafından, sigarayı bırakma kararı alan bireylere bu süreçte rehberlik edilerek, ortaya çıkabilecek nikotin yoksunluk belirtileri ile baş etmeye yönelik davranış değişiklikleri hakkında danışmanlık veriliyor” dedi.

Yılmaz son söz olarak ise, “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü vesilesi ile tüm vatandaşlarımızı sigarayı bırakmaya, sağlıklı beslenmeye, hareket etmeye ve fiziksel aktiviteye davet ediyorum.” çağrısı yaptı.