Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, arı ürünlerinin tedavi amaçlı kullanımı konusunda önemli bilgiler paylaştı.Arılardan, çok bilinen bal dışında; propolis, arı sütü, arı zehiri, arı ekmeği ve apilarnil gibi ürünler de elde edildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, birçok insanın bilmediği arı ürünlerinin sağlık ve kozmetik başta olmak üzere çeşitli sektörlerde kullanıldığını ifade etti.

“Sağlık Bakanlığı apiterapiyi tıp doktorlarının yapması şartıyla uygulamaya koydu”
Apiterapi konusuna da açıklık getiren Kekeçoğlu, “Arı ürünlerinin sağlıklı yaşam ve hastalıkların tedavisi amacıyla kullanılmasına apiterapi denilmektedir. Apiterapi kavramı henüz ülkemizde çok yeni. Düne kadar bu kavram sadece birkaç bilim insanın yapmış olduğu bilimsel çalışmalar ile sınırlıyken, Sağlık Bakanlığı apiterapiyi yasal olarak, tıp doktorlarının yapması şartı ile uygulamaya koydu. Birçok kişi apiterapiden bahsederken arı zehri terapisini kastetmektedir. Halbuki diğer ürünlerin de hastalıkların tedavisi amacıyla kullanılması apiterapinin kapsamındadır.” dedi.



Arı ürünlerinin kullanım alanı oldukça geniş          
Apiterapinin en yaygın olarak bilinen uygulamasının, arı zehri terapisi olduğunu söyleyen Düzce Üniversitesi öğretim üyesi, bu uygulamanın arı iğnelerinin veya arı zehrinin doğrudan kullanımını içerdiğini dile getirdi. Apiterapinin tedavide kullanılmasına yönelik yapılan araştırmaların olumlu sonuçlar verdiğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, “Arı zehrinin iltihaplanmaları azalttığı ve vücudun bağışıklık sistemini geliştirdiği düşünülmektedir. Ancak tüm dünyada yapılan bilimsel çalışmalara baktığınızda arı zehrinin; kellik, sigara bıraktırma, hipertansiyon, eklem rahatsızlıklarında, deri sertleşmesi, kronik yorgunluk sendromu, yara izi, deri kanseri, ekzema, epilepsi iltihap kurutucu ve analjezik olarak kullanılabileceği görülmektedir.” şeklinde konuştu.

 “Apiterapi doktorların kontrolünde yapılmalıdır”
Arı ürünlerini tedavi amaçlı kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili uyarılarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Kekeçoğlu, “Bazı ürünlerin apiterapik amaçlı kullanımının kesinlikle tıp doktoru kontrolünde yapılması gerekmektedir. Arı zehri ile tedavi olmak isteyen kişilerin kendi kendini arıya sokturması doğru bir yaklaşım değildir. Kişiye özel durumlar ve istisnalar az sayıda da olsa insan hayatı önemlidir. Bu nedenle asla hiçbir ürünün kontrolsüz kullanılmaması gerekmektedir.” dedi.

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi’nde apiterapi uygulanacak
DAGEM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu ayrıca Düzce Üniversitesi’nde kurulan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi (GTT) kapsamında tüm arı ürünlerine yönelik bilimsel çalışmalar gerçekleştirilerek bu çalışmalar temelinde apiterapi uygulamaları yapılacağını açıkladı.

Haber: C. ÜSTÜNER