Düzce Atatürk Devlet Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uz.Dr.Ege Güleç Balbay, 2 Mayıs 2012 Dünya Astım Günü dolayısıyla verdiği bilgide, görülme sıklığı yaşam ve çevre koşullarının değişmesine bağlı olarak astım hastalığını giderek artmakta olduğunu vurgulayarak, uygun tedavi ile hastalığın kontrol altına alınabildiğini bildirdi.                                                                                                                                                                                                                         
Kronik bir solunum yolu hastalığı olan tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük yakınmaları ile kendini gösteren astımın tüm dünyada 300 milyon kadar insanı etkilediğinin tahmin edildiğini belirten Balbay,  Tüm dünyada astımdan yıllık ölümlerin 250 bin kişi olduğunu kaydetti.
Balbay, “ Bu yıl Dünya Astım Günü’nde tüm dünyada ve ülkemizde, geçen yılda olduğu gibi ‘ASTIMINIZI KONTROL EDEBİLİRSİNİZ’ ana temasının işlenmesine devam edilecektir.Güncel verilere göre ülkemizde üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına başvuran astımlılarda dahi tam kontrol oranı %22 bulunmuştur. Astım hastalarının dörtte biri son bir yılda astım krizi nedeniyle acil servise başvurmakta, %5’i ise astım nedeniyle hastanede yatarak tedavi görmüştür. Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru ve düzenli kullanılmaması dışında, sigara dumanı vb tetikleyicilere maruz kalmak ve obezite sayılabilir.” Dedi.