Düzce İli Belediyeleri Katı Atık Birliği'nin (DİBKAB) toplantısı Düzce Belediye Meclis Salonu'nda yapıldı. Tek gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıya Yığılca Belediye Başkanı Bünyamin Şahin, Kaynaşlı Belediye Başkanı İsmail Korkmaz, Beyköy Belediye Başkanı Osman Kılıç, Boğaziçi Belediye Başkanı Ali Soyer katıldı.
Birliğin 2013 yılı bütçesinin görüşülüp karar bağlanması için oy birliği ile plan ve bütçe komisyonuna havale edildi. 
Toplantı sonrası Belediye Başkanı İsmail Bayram Düzce'nin önemli sorunlarından biri olan katı atık problemini çözecek olan Katı atık bertaraf tesis ile ilgili gelinen son durum hakkında bilgi verdi. Düzce’nin su havzasında olmasından dolayı projelerin inceleme aşamalarının biraz daha uzun sürdüğüne dikkat çeken Bayram, “proje şuan onay aşamasında” dedi.
Bu Projeler Zor Projeler
Bayram, “Çalışmalar iki aşamalı şekilde devam ediyor. Bunlardan biri düzenli depolamaydı. Gelişen teknoloji ve yapılan yatırımlardan yola çıkarak katı atığı geri dönüştürerek enerji üretimi konusunda çalışma başlatmıştık. Bu proje de devam ediyor. Şuan onay aşamasında. Bundan sonra ilk adım düzenli depolama sahalarının yapımı ile ilgili süreci başlatacağız. Onun beraberinde katı atıktan elektrik üretimine ilişkin projeyi de hayata geçireceğiz. Bu konuda yetkin firmalar var. Bu firmalarla görüşüyoruz. Ancak bu projeler zor projeler. Düzce’nin su havzasında olmasından kaynaklanan daha da zorlukları var. Bu nedenle daha da dikkat edilmesi gerekiyor. Projelerimizin incelenme safhaları biraz daha uzun sürüyor. Biz önemli bir mesafe aldık. Bundan sonra bizi zorlayacak bir durum yok. Bundan sonra yoğunluğumuzu bu projeleri hayata geçirme safhasıyla uğraşıyoruz. İnşallah bu dönemde bu çalışmayı başlatacağız ve olabilecek en kısa sürede Düzce’yi katı atıkla ilgili problemden arındırmış olacağız. Belli bir orta vadede de Düzce’deki belediyelerin bu işten enerji üretimi vasıtasıyla bir gelir elde etmesini sağlayacak çok önemli bir projeyi hayata geçirmiş olacağız.”diye konuştu.
Kesinlikle 2013 Yılında Başlatmak İstiyoruz
Yığılca Hecinler bölgesindeki yerle ilgili davanın düştüğünü belirten Bayram, projeyi 2013 yılında başlatmak istediklerini söyledi.
Bayram,“Yatırımın bir kısmı 2013’te tamamlanabilir. Ama biz bunu kesinlikle 2013 yılında başlatmak istiyoruz. Şuan ki bölgemiz Yığılca Hecinler bölgesi. Orasıyla ilgili de bir dava açılmıştı. Dava düştü. Biz yolumuza aynı şekilde devam ediyoruz. Düzce’de hem bakanlığın, hem İSKİ’nin hem de birliğimizin bulabildiği ve en yüksek puanı alabildiğimiz yer orasıydı. İnşallah orada bu tesisi yapacağız.”dedi.

 

Haber; S. KAŞKIR