Her yıl 21 Mayıs’ta kutlanan ‘Dünya Süt Günü’nde uzmanlar süt içmenin önemine değinerek, günde 2 bardak sağlıklı süt tüketimine davet ediyor. ‘Dünya Süt Günü’ dolayısıyla hayat boyu düzenli süt içmenin faydalarını anlatan Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, kalsiyum kaynağı sütün çocukluk ve ergenlikte sağlıklı kemik gelişimi ve boy uzaması için çok önemli olduğunu belirtti. İnanç, ilerleyen yaşlarda ise sütün bağışıklık sisteminin korunmasında ve osteoporozdan korunmada büyük bir yarar sağladığına da dikkat çekti.


Açık sütler birçok hastalığa neden oluyor


Kişi başı yıllık 23 litre süt tüketimi ile Türkiye’nin Avrupa ülkeleri arasında son sırada yer aldığına değinen İnanç “Ülkemizde çok az süt tüketiliyor ve kullanılan sütlerin yüzde 40’lık bölümü ise açık sütten oluşuyor. Sağlığa uygun olmadığı halde halen Türkiye’de satışına devam edilen açık sütler birçok hastalığa neden oluyor. Sağlıklı ve organik yaşam trendindeki artışla birlikte halkımızda “açık süt sağlıklıdır, doğaldır” gibi bir algı oluştuğu için açık süt satışlarının da yükseldiği görülüyor. Fakat bu durum halkımız için tehdit oluşturuyor” şeklinde konuştu.


1 mililitre 100 binden fazla bakteri


Halkı doğal ve organik taze süt olarak satılan, işlemden geçmemiş sütlerin alınmaması konusunda uyaran İnanç, yapılan araştırmalara göre açık sütlerde 1 mililitre 100 binden fazla bakteri bulunduğunu ve bunların tifo, dizanteri ve brusella gibi bulaşıcı hastalıklara neden olduğunu ifade etti. Açık sütün kaynatılmadan kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken İnanç; kaynatıldığında ise sütün içinde başta B1, B2, B12 vitaminleri ve folik asit olmak üzere pek çok kayıplar geldiğini belirterek; sütün içerisindeki faydadan azami oranda yararlanabilmek için mutlaka paketli süt tüketmek gerektiğini vurguladı.


Dünya Süt Günü hakkında


Her yaşta sağlıklı süt içmenin öneminin vurgulandığı ve süt tüketiminin artırılmasına yönelik olarak kutlanan Dünya Süt Günü, 58 yıldır aralıksız kutlanmaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler Uluslararası Sütçülük Federasyonu’nun 1956 yılında aldığı bir kararla 21 Mayıs günü USF’ye üye tüm ülkelerde etkinliklerle kutlanan ‘Dünya Süt Günü’, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Türkiye’de de 21 - 28 Mayıs tarihleri arasında ‘Süt Haftası’ olarak kutlanıyor. Hafta dolayısıyla bakanlık başta olmak üzere üreticiler süt tüketimini artırmaya yönelik etkinlikler düzenliyor.

 

 

Haber;C.Üstüner