Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, içme suyu konusunda belediyelerin daha duyarlı olması gerektiği belirtildi. Açıklamada ayrıca belediyelerin görevinin halka sağlıklı içme suyu temin etmek olduğu, Bakanlığın görevinin ise halk sağlığının korunmasına yönelik standartları oluşturmak ve tüketilen içme ve kullanma suyunun sağlıklı ve güvenli olup olmadığının denetimini yapmak olduğu da belirtildi.

Son günlerde bazı yerel yöneticilerin, yetkileri olmadığı halde başka illerdeki içme suyu numunelerini alarak analiz yaptırdıkları, sorumluluk alanı dışında olan bu illerin içme sularıyla ilgili yorumlar yaptıkları ve Bakanlığın sorumluluk alanına giren konularda komu oyunun yanlış bilgilendirildiğinin ifade edildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Su numuneleri bakanlığımızca görevlendirilen yetkili sağlık personeli tarafından şebekenin tamamını temsil edecek şekilde belirlenmiş noktalardan usulüne uygun olarak alınmakta, usulüne uygun olarak yetkilendirilmiş laboratuvarlara nakledilerek analizleri yapılmaktadır. Sonuçlar değerlendirilerek bir olumsuzluğun varlığında ilgili belediye uyarılarak olumsuzluklar giderilmekte ve gerektiğinde tüketiciler de uyarılmaktadır. Bunun dışındaki uygulama ve açıklamalar, halkımızın yanlış bilgilendirilmesine, halk arasında panik havasının oluşmasına neden olmaktadır. Hayatın temel ihtiyacı olan su konusunda yerel yönetimlerin asli görev ve sorumluluklarının bilinci içerisinde daha duyarlı hareket etmeleri, konuyu siyasi malzeme haline getirmeye yönelik davranışlardan kaçınmaları, kendi illerinde halk sağlığını tehdit edici bir olumsuzluk yaşanmaması konusunda gerekli tedbirleri almaya yoğunlaşmaları, halk sağlığı açısından elzemdir."