Küresel ısınma ve kuraklık nedeniyle bu durumdan en çok etkilenen su kaynakları için yeni önlemlerde geliştirilmeye başlandı. Bu durumu değerlendiren ve önlemlerini arttıran Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yeni bir su boru hatları projesi üzerinde çalışıyor. Projeyle boşa akan suların, boru hatlarıyla elektrik üreten barajlara kazandırılması hedefleniyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’in talimatıyla başlatılan proje kapsamında, denize ya da boşa akan sular boru hattıyla elektrik üreten barajlara taşınacak. Fizibilite çalışmalarını hızlandıran yetkililer, yıllık yağışlardan bol oranda su elde eden bölgelerden, barajlara su götürüleceğini bildirdi.

Yetkililer, su boru hatları projesi sayesinde marjinal maliyeti diğer kaynaklara göre daha düşük olan Hidroelektrik santrellerinden daha çok üretim gerçekleşeceğini ve Hidroelektrik santrellerinin elektrik üretimindeki payının da artmış olacağını belirtti. Bunun doğrudan bir sonucu olarak elektrik fiyatlarının da aşağı çekilmesi bekleniyor.

Su boru hatları projesini tetikleyen en önemli nedenlerden biri, Hidroelektrik santrallerinde ’bulunan su miktarının kuraklığa bağlı olarak bu yıl yaklaşık 3’te 1 oranında azalması oldu. Düzce'de elektrik üreten baraj olarak faaliyet gösteren Hasanlar Barajı da yapılması düşünülen projeden yararlanabilecek.