Mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam eden hava sıcaklıklarından olumsuz etkilenen vatandaşlar ağaç gölgesi ile çimlerde yatarak ve sık sık yüzlerini yıkayarak sıcağın etkisini azaltmaya çalışıyor.

Yetkililer ise hasta ve yaşlıların yanı sıra mecbur kalınmadıkça güneşin etkili olduğu saatlerde dışarı çıkılmaması konusunda vatandaşları uyarıyor. Konuyla ilgili Özel Sivrikaya Hastanesi iç hastalıkaları Uzman Dr. Harun Olgun'dan “Sıvı ve tuz kaybına dikkat edin” uyarısı geldi.

Olgun, “Bu sene oldukça sıcak günler geçirdik. Haziran temmuz ağustos ayları oldukça sıcak geçti, tabi buna bağlı aşırı sıcak havalarda insanlarımızda bazı sıkıntılar meydana gelebiliyor. Özellikle küçük çocuklar ve yaşlı grubu insanlar sıcaktan daha fazla etkileniyor” dedi.

Olgun, uzun süre dışarda kalınmasının aşırı sıvı kaybına yol açtığına dikkat çeken Olgun, çok mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamasını istedi.

Olgun, “Saat 11:00 – 15:00 arası güneş ışığının en çok zararlı aralığı olduğu için dışarda gezmemek gerekiyor. Uzun süre dışarda durulacaksa daha geç saati tercih edilmeli.”dedi.

Sıcak havalarda riskli yaş gruplarını da açıklayan Olgun, “ Küçük yaş grubu çocukların sıvı dengeleri çabuk bozulduğundan ve yaşlı grubunun da metabolizmaları yavaş olduğu için sıcaklardan en fazla etkilenen ve risk altında bulunan gruplar içinde yer alıyor.” dedi.

NASIL BESLENİLMELİ ?

Sıcaklarda terleme sonucunda su ve tuz kayıpları çok fazla olduğunu dile getiren Olgun, beslenme ile ilgili de tavsiyelerde bulundu.

Olgun “Günlük 3 litre insanların su ihtiyacı vardır. Bu sıcak havalarda terleyerek ve güneş ışığına maruz kalarak ihtiyaç artıyor. İnsanlar bol bol su içmelidir. Ancak sadece su içmek yetmez. Su ile birlikte vücutta tuz kaybı da giderilmelidir. Tuzlu ayran, tuzlu gıdalar yiyerek tuz ihtiyacı da karşılanabilir. Kronik hastalıkları olanlar zaten diyetlerine uymalıdır. Bol sıvı içerikli gıdalar almalıdırlar. Ciddi tansiyon hastalıkları ve kalp hastalıkları yoksa tuzlu da beslenebilirler. Ağır, yağlı, baharatlı yiyeceklerden uzak durmalı ve tıka basa yemek yemekten kaçınılmalıdır. Çünkü bunlar sindirim sistemini yorar ve su kaybını artırır. Kahvaltısız kesinlikle dışarı çıkmasınlar. Salata, yoğurtlu gıdalar ve hafif yiyecekleri tercih etsinler.” dedi.

NASIL KIYAFETLER SEÇİLMELİ?

Bol ve açık renkli kıyafetlerinde tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Olgun yüzün güneş ışığından koruyacak şapkasız dışarı çıkılmaması gerektiğinin de altını çizdi.

Olgun,“Özellikle sıkı kıyafetlerden uzak durulmalı, bol kıyafetler tercih edilmeli. Cildin terlemesini engelleyen sıvı kaybını en aza düşürecek kıyafetler seçilmeli. Açık renkli kıyafetler giyilmeli. Yüzün güneş ile temasını engelleyen şapka takılmalı.” dedi.

Olgun ayrıca Fındık zamanı olduğu için işçilerin bilinçsizce çalışarak ve beslenerek sıcak krampları ve sıcak çarpması gibi rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabilineceğini de dile getiriyor.

Olgun “Sık sık duş alınmalı, bilinçli bir şekilde klima kullanılabilir. Fındık zamanı olduğu için Düzce ve ilçelerinde dikkatli olmaları gerekiyor. Bilinçli bir şekilde çalışırken insanlar sıcak havanın farkına varmıyorlar. Sıcak krampları, sıcak bitkinliği gibi durumlar ortaya çıkabiliyor.” ifadelerini kullandı.

 

Haber: G. KARDUZ