Yılbaşı yaklaşırken dikkatler yine çam fidanlarına çevrildi. Yılbaşı öncesinde her yıl ormanlık alanlardan sökülerek veya kesilerek yılbaşı süslemelerinde kullanılan çam fidanlarının satışını sorduğumuz Çevre ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri “Özellikle şunlar yılbaşı çamı diye bir ayrım sözkonusu değil. Ancak vatandaşlar gelip genelde ladin soruyor. Fidanlığımızda da yetirince yetiştiriyoruz. Fiyatları ise 2 lira ile 20 lira arasında değişiyor. Bu fiyatlar çamın kalitesi boyu ve yaşına orantılı olarak tesbit edilir. Ayrıca Türkiye genelinde Çevre Orman Bakanlığı Fidanlıklarında da aynıdır. Çok büyük mavi ladinlerin bazı illerde 500 liraya kadar satıldığını duyuyoruz.” dediler.
Düzce'de yılbaşı çamı diye yoğun bir talebin sözkonusu olmadığını belirten yetkililer “Artık vatandaşlarımızda bilinçlendi. Ormandan sökmek veya kesmek suretiyle değilde bunun yerine suni çam almayı tercih ediyorlar.”dediler.
“Fidanlıkdan çam söküp alan şahıs hırsızlıkla yargılanır. Ormandan söküp alanların cezasını ise önce takdir komisyonu değerlendirir ve aldığı kararı mahkemeye sunar. Daha sonra mahkeme para cezası verebilir. Söküp kestiği malzemelere el koyar. Ayrıca hapis cezasıda verebilir. Bu karar tamamen mahkeme hakiminin yetkisindedir. Bu nedenle vatandaşlarımızın hem çevreyi korumak hemde cezalı duruma düşmek için çamlarını fidanlık müdürlüklerinden temin etmeleri veya suni çam ağacı almalarını öneriyoruz.” ifadeleriyle sözlerine son verdiler.