Organ nakli halk arasında yanlış olan inanışlardan dolayı farklı yorumlanıyor. “Sağlam bir dini hayat da sağlıklı bir vücutla yaşanabilir” düşüncesiyle Diyanetin belirlediği hutbe organ nakli üzerineydi. Camilerde Cuma namazından önce cemaate organ naklinin öneminin irdelendiği hutbe okundu.
Cuma nedeniyle birçok camiiyi dolduran Düzceliler, organ nakliyle ilgili hutbe hakkında yanlış bildikleri birçok konuya açıklık getirildiğini ve bildiklerinin aslında yanlış düşünceler olduklarını söyleyerek, hutbenin çok yararlı olduğunu dile getirdiler.


Hutbe ’de, “Hangi sebeple olursa olsun bir hastalığa yakalanan insanın her şeyden önce sabırlı ve metanetli olması gerekir. Böyle olması demek; bu sıkıntılarından kurtulabilmesi için maddi ve manevi çarelere başvurmaması demek değildir. Çare araştırır, kurtulursa ne âlâ. Kurtulamadığı takdirde “bu musibet ancak Allah’ın izni ve takdiri ile olmuştur. O dilemeseydi olmazdı, bunda da bir hayır vardır” diyerek kadere imanın gereğini yerine getirmiş ve sabretmenin mükafatını da elde etmiş olacaktır.”


“Tıbbın kaydettiği gelişmeler neticesinde elde edilen tedavi yöntemlerinden biri de organ naklidir. Bizim bağışladığımız organlarımızla günah işlenirse vebaline ortak oluruz endişesi toplumu bu hayırlı davranışı yerine getirme hususunda olumsuz yönde etkilemektedir. Rabbimiz Kuran-ı Kerim’de Her kişinin kendi işlediği günahtan sorumlu tutulacağını haber veriyor.” Denilerek organ naklinin önemine değinildi.
Hutbe sonrasında Kur’an’da geçen Maide suresinden “Kim bir insanı ölümden kurtarırsa bütün insanları ölümden kurtarmış gibi olur.” Ayetiyle konuya örnek gösterildi.

 

Haber; G.KARDUZ